StoryEditor
nepravilnosti

Počelo ponovno brojanje glasova na 13 mjesta u RS-u, Dodik: "Moja je prednost nedostižna"

Piše desk  /  05.10.2022., 19:43h

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata na 13 izbornih mjesta.

Predsjedica GIK-a Bijeljina Dijana Savić Božić rekla je novinarima da je ponovno brojanje glasova u ovoj izbornoj jedinici počelo na zahtjev GIK-a upućen Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH koja je za to dala suglasnost.

Ona je navela da se otvaraju vreće sa biračkih mjesta 10, 27, 36 i 41 za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, te za biračka mjesta 11, 27, 36, 41, 100 i 137 za nivo NSRS.

Prema njenim riječima, otvaraju se i vreće sa biračkih mjesta 35 za nivo Predsjedništva BiH i 130 za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Božić je napomenula da je na svih 13 biračkih mjesta riječ o istim greškama - ili o nesrazmjernom broju u zapisnicima s brojem glasačkih listića ili kandidat ima više osvojenih glasova od same stranke, što nije moguće.

U međuvremenu, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da su izbori bili fer i pošteni i da u odnosu na Jelenu Trivić iz PDP-a u 96 posto prebrojanih glasova ima prednost u izboru za predsjednika RS-a od 28.000 do 30.000 glasova, što ništa ne može promijeniti.

"Pobjednici smo izbora, a koalicija je dokazala da vodi ispravnu politiku. Ovo je koalicija koja će činiti Vladu Republike Srpske i skupštinsku većinu", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka koalicije političkih partija koju čine SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, DEMOS, NPS, NDP.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:43