StoryEditor

Počeli pripremni radovi za tunel Crnaja

Piše D  /  11.01.2021., 12:01h

Kako su kazali iz Cesta FBiH javnost pripremni radovi vezan za tunel Crnaja su počeli danas, ali oni još neće utjecati na režim odvijanja prometa na ovoj važnoj prometnici.

"Pripremni radovi ne znače režim preusmjerenja prometa, kad on bude spreman i stupio na snagu javnost će biti blagovremeno obaviještena", kazali su za Klix.ba iz Cesta FBiH.

Pojasnili su da pripremni radovi koji se odvijaju podrazumijeva podnošenje zahtjeva policiji za signalizaciju prometa, te druge aktivnosti vezane za gradilište koje ne znače obustavu prometa.

Da nema obustave prometa na ovoj magistralnoj cesti potvrdio je glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić.

"Zahtjev za signalizaciju prometa danas je dostavljen Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, ali nema još nikakve obustave prometa“" kazao je Marić.

Zahtjev je MUP-u stigao i od Udruženja gospodarstvenika Jablanice koji su najavili blokadu magistralnog puta M-17 nakon što je iz JP Ceste Federacije BiH najavljen početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja na magistralnom putu Sarajevo - Mostar.

Predsjednik udruženja gospodarstvenika Jablanice Jusuf Džafić za Klix.ba kaže kako se mirno okupljane održati u četvrtak u 15 sati na magistralnom putu zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva povodom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja.

Traže od relevantnih institucija da im dostavi točan plan obustave saobraćaja i alternativna rješenja za gradnju, jer kako kao kaže zbog ovog projekta postoji velika prijetnja negativnog utjecanja na život i poslovanje građana Jablanice.

"Mi nemamo ništa protiv gradnje, ali ovo je jedini projekt bez alternativnog rješenja i tražimo samo da nam neko napismeno kaže koliko će trajati obustavljanje prometa. Ništa se nije na vrijem završilo u ovoj zemlji tako da strahujemo da neće ni ovo", kaže Džafić.

Ako se promet zastavi tvrdi on da će građanima Jablanice biti upitan opstanak.

"Ostaje nam samo da iselimo, jer ljudi neće moći dolaziti u Jablanicu nego čamcem", tvrdi Džafić.

Dodaje kako su se mjesecima nadležnim institucijama zbog ovog problema obraćali u nekoliko navrata, ali da nikada nisu dobili odgovor, te da je bolji odnos 50- tih godina bio prema stanovnicima Jablanice kad se gradila centrala nego sada, što je nedopustivo.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:21