StoryEditor
obljetnica

Počeli ‘Dani obrane Livna u Domovinskom ratu’

Piše desk  /  13.04.2023., 17:16h

Obilježavanje “Dana obrane Livna u Domovinskom ratu” započelo je u četvrtak obilaskom sektora livanjske bojišnice te paljenjem svijeća za sve poginule branitelje.

Ove se godine obilježava 31. godišnjica, a program obilježavanja započeo je jutros okupljanjem branitelja, nakon čega je uz predstavnike županijskih i općinskih tijela vlasti, potom predstavnika Ministarstva branitelja RH i konzularnih predstavništava RH u BiH, te braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a i HV-a, uslijedio obilazak svih pet sektora livanjske bojišnice gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje, prenosi RTV Herceg Bosne.

U crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Priluci služena je sveta misa, a druženju branitelja prethodilo je otvaranje i blagoslov novog spomen-obilježja i spomen-sobe na Korićini gdje su se akteri iz Domovinskog rata prisjetili ratnih dana.

Spomenut je strateški značaj obrane Livna prvo na prijevoju Korićini, a zatim s druge strane Livanjskog polja u naseljima Rujani i Čelebic, jer su na tom području, kako je rečeno, hrvatske snage uspjele zaustaviti snažan napad velikosrpskih snaga te obraniti Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 

Cilj je srpskog napada, kako ističu, bio ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve te istodobno izbiti na Vaganj i pod topničko-raketnu kontrolu staviti Split, Makarsku i Sinjsku krajinu. 

“Linija razdvajanja duga 85 km uspostavljena je tada uspješnom obranom Livna te je ostala nepromijenjena sve do kraja 1994. kad su s ovog prostora započele završne operacije i pripreme za vojno-redarstvenu akciju Oluja”, kazao je Feni Željko Krišto, ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna.

Program obilježavanja “Dana obrane Livna” nastavlja se i u idućim danima kulturnim i sportskim manifestacijama, dok je središnja proslava 23. travnja za kada je najavljen svečani mimohod ulicama grada, sjednica Gradskog vijeća Livna, te proslava u Memorijalnom centru u Rujanima i kapeli svetog Stjepana u Čelebicu.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 14:31