StoryEditor
kultura

Počeli 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju

Piše fena  /  27.08.2023., 16:27h

Dvadeset osmi Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević Orašje počeli su u subotu svečanom akademijom posvećenoj Ivi Gregureviću u Orašju, a filmski progam počinje večeras u 20 sati projekcijom filma ‘‘Čaruga‘‘, redatelja Rajka Grlića.

Dani fima traju do 3. rujna, a sve filmske projekcije održat će se u novoobnovljenoj dvorani Kulturnog centra Ivo Gregurević u Orašju.

Dvorana je opremeljena najsuvremenijom opremom za prikazivanje filmova te je uz to instalirana i suvremena kzališna rasvjeta, to joj daje multifunkcionalnost. 

Dvoranu je svečano otvorio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt osmišljen i realizian u suradnji s Vladom Republike Hrvatske. 

- Neka ovo bude primjer i za sve druge nove investicije, ono što želimo raditi u našoj Posavini, ne samo u kulturnom dijelu, da zajedničkim snagama uz naše zajedništvo, možemo oplemeniti ovaj kraj na najvišoj razini- istaknuo je Čović.  

Nakon projekcije filma "Čaruga" u novoobnovljenoj dvorani program se nastavlja recentnom hrvatskom produkcijom, te će u 20 sati biti prikazani filmovi ‘‘Illyricvm‘‘, ‘‘Tragovi‘‘, ‘‘Sigurno mjesto‘‘, ‘‘Punim plućima‘‘, ‘‘Garbura‘‘, ‘‘Umri prije smrti‘‘ i ‘‘Escort‘‘.

U dječjem programu koji počinje 29. kolovoza u 17 sati biti će prikazani filmovi ‘‘Dnevnik Pauline P.‘‘, ‘‘Cvrčak i mravica‘‘ i ‘‘Ljeto kada sam naučila letjeti‘‘. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Inače, u sobutu su položeni vijenci i zapaljene svijeće na posljednjem počivalištu filmske legende Ive Gregurevića na groblju Karaula u Donjoj Mahali.

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 05:40