Article_Top_970x250

Počele s radom prve jaslice na hrvatskom u Srbiji

subotica

Počele s radom prve jaslice na hrvatskom u Srbiji

lis 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ilustracija/Getty

U Subotici su u četvrtak počele raditi prve jaslice s odgojem na hrvatskom jeziku, čime je po riječima čelnika hrvatske manjine zaokružen sustav obrazovanja na njihovu materinskom jeziku.

„Prvim jaslicama u Srbiji, koje su otvorene na inicijativu hrvatske zajednice, djecu na čuvanje i odgoj povjerilo je osamnaest obitelji iz Subotice i bliže okolice na sjeveru Bačke“, rekla je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, prenosi Hina.

Interes HNV-a je bio, dodala je, da ustroji cjelovito obrazovanje na hrvatskom jeziku koje će osigurati odgoj i izobrazbu od najmlađe dobi.

Podsjetila je da su u tome sustavu dva vrtića, pet osnovnih i tri škole u Subotici, lektorat za hrvatski jezik pri Novosadskom sveučilištu te od sada i jaslice.

Odgojna ustanova za najmlađe otvorena je pri župi u subotičkom naselju Aleksandrovo koju vodi svećenik Marinko Stantić.

Inicijativu roditelja toga dijela Subotice i mjesnog župnika prihvatio HNV, koji je tijekom godinu dana priprema osigurao dopuštenja i suglasnosti gradskih vlasti te predškolske ustanove „Naša radost“, kao i financijsku potporu Zagrebačke županije.

Odgojem i cjelovitim obrazovanjem na hrvatskom jeziku obuhvaćeno je oko 500 djece i mladih u Subotici, njezinoj okolici i mjestu Monoštor na sjeveru Vojvodine.

Dnevnik.ba

Tagovi: