StoryEditor
sarajevo

Počela Biskupska konferencija BiH; Vukšić: Kršćanstvo je vjera ljubavi i slobode za svakoga čovjeka

Piše fena  /  06.11.2023., 15:41h

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je u ponedjeljak svoje 88. redovito zasjedanje u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH.

Na zasjedanju će se, uz ostalo, razgovarati i donijeti odluka o ustroju Povjerenstva Biskupske konferencije za zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba te o ustroju Metropolijskog ureda, na što opće crkvene odredbe obvezuju sve Biskupske konferencije.

Također, saslušat će se izvješće o radu na pripravi (Ratio fundamentalis) Temeljnih odredaba o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata za ovo područje te izvješće s prvoga dijela XVI. opće redovne skupštine Biskupske sinode, koja je održana u mjesecu listopadu u Rimu.

Na početku zasjedanja sve je pozdravio nadbiskup Vukšić koji je, govoreći o događanjima u svijetu, kazao kako kršćani, kao Isusovi učenici, ponizno i skromno žele biti svjedoci njegove nade ljubavi prema svakom čovjeku te prijateljstva i bratstva među svim ljudima i narodima.

"Zato naspram svakog oblika prijetnja i mržnje i tolikih smrti nevinih ljudi i razaranja, osjećamo obvezu svjedočiti da je kršćanstvo vjera ljubavi, slobode, nade i života za svakoga čovjeka i svaki narod i to podržavati. U tom smislu podsjećamo da se upravo ove godine obilježava 60. obljetnica od objave okružnice ‘Mir na zemlji‘ (Pacem in terris), koju je sveti Ivan XXIII. obznanio 11. travnja 1963. kao kršćanski odgovor na ondašnju veliku krizu koja je prijetila izbijanjem sukoba svjetskih razmjera. Obratio se članovima Crkve i svim ljudima dobre volje temom o miru među svim narodima koji se temelji na istini, pravdi, ljubavi i slobodi", rekao je u uvodu nadbiskup Vukšić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:39