StoryEditor
belgorod

Pobunjenici koji su napali Rusiju poslali Putinu poruku: "Potpiši kapitulaciju i odustani! Dobit ćeš komotan prostor u Haagu"

Piše desk  /  24.05.2023., 11:40h

Ruska revolucionarna skupina koja se protivi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tvrdi da je "oslobodila" grad u Rusiji blizu granice s Ukrajinom.

Pobunjenička frakcija, Legija slobode Rusije, rekla je da je oslobodila grad Kozinka u regiji Belgorod i da njene snage sada ulaze u grad Grajvoron zajedno s drugom grupom otpora pod nazivom Ruski dobrovoljački korpus. Guverner ruske oblasti Belgorod, Vjačeslav Gladkov, rekao je u Telegram objavi ranije da je ukrajinska "diverzantska" grupa ušla u grad Grajvoron, prenosi Direktno.

Gladkov je rekao da ruske snage, zajedno s Nacionalnom gardom i Federalnom sigurnosnom službom, rade na "eliminaciji neprijatelja". Ukrajinski centar za stratešku komunikaciju i informacijsku sigurnost rekao je da su borci u Belgorodu ruske grupe otpora, ali je pozdravio njihove "odlučne akcije protiv kriminalnog i agresivnog Putinovog režima".

"Nakon pobjede Ukrajine, 'sigurnosna zona' bit će jedno od ključnih pitanja tijekom pregovora o budućem suživotu s Rusijom", stoji u tvitu kojeg su objavili. "Ukrajina će zahtijevati stvaranje demilitarizirane sigurnosne zone u ruskim regijama koje graniče s našom državom", navode.

"Došlo je vrijeme da se stane na kraj diktaturi Kremlja", rekao je muškarac u videu zahvaljujući onima koji su donirali za njihovu svrhu i na njihovoj podršci koja nas "svaki dan podsjeća na naš konačni cilj na Crvenom trgu". 

Legija Sloboda Rusije također je u ponedjeljak objavila priopćenje u kojem se kaže da su Rusi "više ne žele opravdavati postupke kriminalaca na vlasti" i sada "dižu oružje kako bi obranili našu i vašu slobodu". U videu koji je postao viralan na internetu, grupa je kritizirala Kremlj i Putinov režim, optužujući ruske čelnike za raširenu korupciju.

"Želimo da naša djeca odrastaju u miru i budu slobodni ljudi", kaže neidentificirani vojnik otpora u videu, prema prijevodu ukrajinskog dužnosnika. "Ali tome nema mjesta u današnjoj Putinovoj Rusiji, truloj do srži od laži, cenzure, ograničenja slobode". Grupa je također upozorila stanovnike Belgoroda da "ostanu kod kuće" dok se kreću regijom.

"Ne opirite se i ne bojte se: mi nismo vaši neprijatelji", napisala je grupa na Telegramu. "Za razliku od Putinovih zombija, mi ne diramo civile i ne koristimo ih za svoje potrebe. Sloboda je blizu!". 

Poslali poruku Putinu

"Imamo samo jednu poruku za Putina: potpiši kapitulaciju i odustani. Dobit ćeš komotan prostor na Haškom sudu. Poruka je upućena i ruskom narodu kako bi progledali i vidjeli postojanje nove sile, koja ima više od balona na vrpci - sile s oružjem u rukama spremne boriti se za prava ruskog naroda", izjavio je Aleksej Baranovski, glasnogovornik političkog krila Legije Sloboda Rusije.

Legija Sloboda Rusije osnovana je prošle godine, a sastoji se od prebjeglih Rusa koji su uzeli oružje protiv svoje domovine kako bi pomogli u obrani Ukrajine. Skupina je dio međunarodne koalicije boraca koji pomažu Ukrajini kao slobodnjaci, uključujući Amerikance, Bjeloruse i Gruzijce. Ruski dobrovoljački korpus krajnje je desničarska milicija formirana u kolovozu prošle godine za borbu protiv Putina i smještena je u Ukrajini. Obje su preuzele odgovornost za napade na ruskom pograničnom području u ponedjeljak.

Rusija je članove jurišnih snaga opisala kao ukrajinske militante i sabotere, dok je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar poručila da se radi o ''ruskim patriotima'' koji sudjeluju u ''unutarnjoj ruskoj krizi''. Legija Slobodne Rusije dio je postrojbe koju nadziru ukrajinski časnici, ali je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak rekao da Ukrajina nema nikakve veze s upadom.

Nastavljaju se napadi dronovima

Brojni napadi bespilotnim letjelicama gađali su rusku regiju Belgorod koja se nalazi na granici s Ukrajinom u noći na srijedu, objavio je guverner tog područja.

"Noć nije bila baš mirna. Bilo je mnogo napada dronovima. Protuzračna obrana pobrinula se za veliki dio njih", rekao je Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Rekao je da su u napadima oštećena vozila, kuće i javne zgrade u tom području, ali da nema žrtava.

Radi se o najvećem upadu na ruski teritorij od početka invazije u veljači prošle godine.

Kremlj je napad na graničnu rusku regiju Belgorod u utorak predstavio kao dokaz potrebe nastavka rata protiv Ukrajine. 

Dnevnik.ba

01. listopad 2023 04:01