StoryEditor

Pobjegao djed ubojica koji je kod Karlovca ubio provalnika

Piše D  /  22.05.2019., 11:05h

Umirovljeni gastarbajter Mirko Kulić (83) iz Donjih Stativa nedaleko Karlovca i formalno je optužen zbog ubojstva Tihomira Martiškovića, 25-godišnjaka iz obližnjih Zagradaca.

Smatraju da imaju dovoljno dokaza da ga optuže za dva kaznena djela, ubojstva te nedozvoljenog posjedovanja oružja, no imaju jedan problem, njihovom okrivljeniku izgubio se svaki trag pa je za njim raspisana tjeralica.

Osebujan lik

Prema njihovoj optužnici, djed Mirko znao je da se na podestu pred njegovim vratima tog 17. lipnja prošle godine između 21 i 22 sata nalazi neka osoba, a on je, bez puno razmišljanja, posegnuo za vojničkom puškom “PAP”, tzv. Papovkom i ispalio prema zatvorenim vratima pet metaka. Sva zrna prošla su kroz vrata, a jedno je pogodilo Tihomira u predio prsnog koša, nakon čega je na mjestu preminuo. Stvarni Tihomirovi motivi nikad se neće doznati, međutim, s obzirom na okolnosti, ali i njegovu kriminalnu prošlost te dobru mirovinu koju prima Mirko, može se zaključiti da je te večeri išao u provalu.

Mirko je bio prilično osebujan lik, nikad se nije previše uklopio u mjesto u koje se doselio iz Njemačke, a domaći ljudi s njime nisu ni željeli imati previše posla. U malo zabačenom imanju živio je samačkim životom. Ponekad bi s mačetom prošetao selom i gunđao sebi u bradu da će nekoga ubiti. Cijelu noć nitko nije znao kakva se strahota odigrala pred njegovim vratima, a vjerojatno se nikad ne bi ni doznalo da on sam oko 11 sati nije pozvonio na vrata susjede i rekao: Maco, zovi policiju, ubio sam čovjeka!

- U rukama je držao mačetu s kojom smo ga viđali po selu zadnja dva tjedna. Nakon što mi je to rekao, oduzela sam se od straha. Kako je izgledao? Normalno. Na njemu se nije dalo iščitati da je ugasio nečiji život, ispričala je Marija toga dana, prisjetivši se da je večer prije oko 21 sat čula pucanj.

Mjere opreza

Ona je nazvala policiju, a Mirko je nastavio tumarati selom pričajući kako je ubio lopova i da ga taj više sigurno neće opljačkati.

Mirko je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a potom, nakon što je prenoćio u policiji i ispitan i u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu koje je od suca istrage za njega zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega - pušten. Sudac istrage, naime, zahtjevu nije udovoljio smatrajući tu mjeru prestrogom te ga je odlučio pustiti na slobodu, odredivši mu tek mjere opreza obaveznog javljanja u Policijsku postaju Duga Resa jednom mjesečno.

Inače, Kulić nije imao hrvatske dokumente, već je bio njemački državljanin porijeklom iz BiH. Nekoliko mjeseci on je poštivao propisanu mjeru, ali mu se od siječnja izgubio trag.

Zbog svojih godina mogao je dobiti samo 5 godina zatvora

Za kazneno djelo tzv. običnog ubojstva zapriječene ja minimalna kazna od 5 godina zatvora. Uz pokoju moguću olakotnu okolnost poput one da je bio žrtva provalnika, kao i zbog svoje dobi, vjerojatno bi mu presudili kaznu blizu zakonskom minimumu. Međutim, upravo s obzirom na svoje godine, Kulić je očito zaključio da bi mu i ta minimalna kazna lako mogla biti doživotna te se dao u bijeg. Pokojni Martišković živio je s majkom od odštete koju su dobili zbog pogibije oca u prometnoj nesreći i socijale, a brat mu se odselio u Njemačku. Bavio se krađama, a neko vrijeme je proveo u zatvoru.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 08:04