StoryEditor
izbori

Pobjeda nizozemskog Orbana: Europske desničarske stranke slave, ljevica i zeleni se "hvataju za glavu"

Piše Hina  /  23.11.2023., 18:25h

Nizozemski antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders počet će tražiti koalicijske partnere u četvrtak, nakon goleme izborne pobjede koja će imati široke posljedice u Nizozemskoj i Europi.

Obožavatelj mađarskog euroskeptičnog premijera Viktora Orbana, glasno protuislamski nastrojen Wilders obećao je zaustaviti svu imigraciju, srezati nizozemska plaćanja Europskoj uniji i blokirati ulazak svih novih članica, uključujući Ukrajinu.

Nadmašivši sva očekivanja, njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila je 37 mjesta od 150, znatno ispred 25 mjesta za zajedničku listu Laburista/Zelenih i 24 mjesta za konzervativnu Narodnu stranku za slobodu i demokraciju (VVD) premijera u odlasku Marka Ruttea.

"Rutteovo doba završava desničarskim populističkim revoltom koji potresa (Haag) do temelja", objavio je nizozemski dnevnik desnog centra NRC.

Koalicija Slobodarske stranke, VVD-a i stranke NSC centrističkog zastupnika Pietera Omtzigta imala bi zajedno 81 mjesto, što bi bila najočitija koalicija, ali za koju će još uvijek biti potrebni mjeseci teških pregovora.

Ni jedna stranka s kojom bi Wilders mogao formirati vladu ne dijeli njegove ideje protiv EU. "Uvjeren sam da možemo postići dogovor", rekao je u svojem pobjedničkom govoru u srijedu navečer. "Želimo vladati i ... vladat ćemo."

Wildersova pobjeda šalje ozbiljno upozorenje glavnim strankama širom Europe uoči izbora za Europski parlament idućeg lipnja, koji će se voditi oko istih pitanja kao na nizozemskim izborima: imigracija, troškovi života i klimatske promjene.

Glasnogovornik EU-a rekao je u četvrtak da rezultat nizozemskih parlamentarnih izbora ne stavlja pod znak pitanja nizozemsko članstvo u EU.

"Jasno nastavljamo računati na snažno sudjelovanje Nizozemske u EU", rekao je novinarima.

‘Nova Europa‘?

Francuski ministar financija Bruno Le Maire priznao je da su nizozemski izbori pokazali "strahove koji se pojavljuju u Europi" zbog imigracije i gospodarstva te potrebu da vlade pokažu građanima da njihove politike donose plodove.

Zasigurno, prošlomjesečni izbori u Poljskoj, na kojima je pobijedila skupina proeuropskih stranaka protiv nacionalističkog Prava i pravde (PiS), pokazuju da sve zemlje u regiji ne skreću udesno.

Ali potpredsjednik talijanske vlade i čelnik ekstremno desničarske Lige Matteo Salvini rekao je da su nizozemski izbori pokazali da je "nova Europa moguća".

Italija je prošle godine formirala svoju najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata nakon izborne pobjede Giorgie Meloni.

Wildersova pobjeda dolazi dva mjeseca nakon povratka na vlast jednako antieuropskog populista Roberta Fica u Slovačkoj, koji je obećao zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini i smanjiti imigraciju.

“Vjetrovi promjena su ovdje!”, rekao je Orban.

Wilders je opetovano rekao da bi Nizozemska trebala prestati isporučivati oružje Ukrajini, budući da je zemlji potrebno oružje kako bi se mogla braniti.

"Morat ćemo pronaći način da opravdamo nade naših birača, da vratimo Nizozemce na prvo mjesto", rekao je Wilders.

Nakon pobjede rekao je da će "Nizozemska biti vraćena Nizozemcima, cunami azilanata i migracija bit će obuzdan".​

Zabrinutost i strah

Islamske i marokanske organizacije u Nizozemskoj izrazile su zabrinutost zbog Wildersove pobjede. Muslimani čine oko 5 posto stanovništva.

"Zabrinutost i strah su golemi", rekao je za nizozemsku novinsku agenciju ANP Habib el Kaddouri, koji je na čelu organizacije koja predstavlja nizozemske Marokance. “Bojimo se da će nas prikazati kao građane drugog reda”.

Sve oči sada će biti usmjerene na Wildersove potencijalne partnere u vladi koji su tijekom kampanje izrazili ozbiljne sumnje u suradnju s njim, koje su sada manje otvorene nakon njegove pobjede.

Wilders i njegova stranka nikada nisu bili u vladi.

"Na raspolaganju smo za vladanje", rekao je Omtzigt iz stranke NSC. "Ovo je težak ishod. U četvrtak ćemo razgovarati o tome na koji bismo način mogli najbolje pridonijeti", dodao je.

Čelnica VVD-a Dilan Yesilgoz, koja je ranije ovog tjedna rekla da se njezina stranka neće pridružiti vladi koju vodi Wilders, rekla je da je sada na pobjedniku da pokaže da može dobiti većinu.

Svaka od stranaka trebala bi u četvrtak održati sastanak kako bi razmotrile što dalje učiniti.

Dnevnik.ba

20. veljača 2024 14:24