StoryEditor
KVIZ

Po čemu je poznata BiH? Za The New York Times po ratu, bureku, ubojstvu Franje Ferdinanda i Starom mostu

Piše desk  /  21.04.2022., 07:43h
U kvizu lista u rubrici "Koliko poznajete neku državu", među kojima se našla i BiH, upravo su ti elementi navedeni kao referentni, a po kojima bi se identificirala BiH. Rubrika se zove "Država tjedna - Koliko znate o Bosni i Hercegovini?"

Burek, Stari most, krvavi rat '90-ih godina, ubojstvo Franje Ferdinanda, austrougarskog prijestolonasljednika, u Sarajevu najprepoznatljiviji su identifikacijski znakovi BiH, barem kada je u pitanju ugledni američki dnevnik The New York Times, piše Večernji list BiH.

Naime, u kvizu tog lista u rubrici "Koliko poznajete neku državu", među kojima se našla i BiH, upravo su ti elementi navedeni kao referentni, a po kojima bi se identificirala BiH.

Rubrika se zove "Država tjedna - Koliko znate o Bosni i Hercegovini?"

Točan odgovor: - BiH je država u jugoistočnoj Europi koja graniči s trima državama i Jadranskim morem te ima oko tri milijuna stanovnika - dalo je 84 posto čitatelja, odnosno igrača kviza The New York Timesa.

Točan odgovor na drugo pitanje otprilike je glasio: - Bh. prijestolnica doživjela je više burnih događaja u posljednjih 150 godina - uključujući ubojstvo nadvojvode Franje Ferdinanda koje je izazvalo Prvi svjetski rat - nego bilo koji drugi grad te veličine - Beograd, Ljubljana, Sarajevo, Zagreb, a znalo ga je oko 66 posto čitatelja.

Sarajevo su nazvali mini inačicom Istanbula, smještenog u Dinarskim Alpama. Po ovom listu, posjetiti Sarajevo znači svjedočiti i najvećim tugama naše moderne civilizacije i najvećim pobjedama.

Kad je u pitanju poznavanje arhitekture, sastavljač pitanja američkog lista postavio je pitanje koji je najprepoznatljiviji bosanskohercegovački orijentir sa spletom neobičnih uličica kojima je okružen i predstavlja tipičan mamac za turiste? Okolne ulice prepune su taverni u kojima se nude razne tjestenine, ćevapi, kebab. Kao odgovori ponuđene su lokacije poput "Most Pulteney", "Most Rialto", "Stari most", "Tower Bridge".Točan odgovor dalo je oko 55 posto čitatelja, a Stari most autori kviza opisuju kao veličanstvenu građevinu, kariku koja graciozno skače preko dviju litica koje okružuju rijeku Neretvu.

U rubrici "Rat" pitanje glasi: - Rat je progutao Balkan od 1992. do 1995., a koji je zapaljen prestankom socijalističke diktature i rascjepom nekadašnje mirne savezne države. Je li riječ o Češkoj, Armeniji, Sovjetskom Savezu ili Jugoslaviji?

Prirodne ljepote

Kao najpoznatija jela u BiH The New York Times spominje pljeskavicu, čiji izgled opisuje kao široku rođendansku tortu; ćevapčiće, kobasice...

Na pitanje kako se zove slano pecivo na bazi fila, osim bureka, kao opcija za odgovor ponuđeni su lamington (australski klasični kolač nalik našem čupavcu), mochi (japanski ljepljivi kolač od riže) i syrniki (debele palačinke od svježeg sira koje se prave u Rusiji i zemljama istočne Europe). Sastavljači pitanja iz kviza The New York Timesa hranu u BiH opisuju kao onu koja ima puno zajedničkog sa svojim susjedima na istoku i jugu, uključujući Grčku, a posebno Tursku. Čak su ponudili dva recepta za pripremu bureka od zelja i sira, kao i recept za pljeskavicu koja je, kako pišu, omiljena u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Američka TV mreža CNN je prije nekoliko dana putovanje vlakom na relaciji Sarajevo - Mostar uz rijeku Neretvu uvrstila među najljepša putovanja u Europi. Znači, strani mediji propagiraju turističke ljepote BiH, za razliku od većine neorganiziranih turističkih zajednica i ministarstava koji nisu u stanju donijeti zakonsku osnovicu za jačanje turističke djelatnosti u cijeloj BiH, bez obzira na entitetske podjele. Podaci ekonomskih analitičara pokazuju kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja, bh. turizam još nije razvio svoje prave potencijale.

Spominje se i analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam u kojoj se predviđa da bi zaradom od međunarodnih posjetitelja i turističkog proizvoda BiH mogla generirati 15 posto bh. izvoza.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 22:52