Article_Top_970x250

Plutajuće smeće uzrokuje milijunsku štetu ribnjacima kod Mostara

izostaju reakcije nadležnih

Plutajuće smeće uzrokuje milijunsku štetu ribnjacima kod Mostara

stu 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Sedam ribnjaka na jezeru Salakovac kod Mostara zaslužno je za polovicu proizvodnje ribe u BiH. Ove jeseni, kao i svake posljednjih dvadesetak godina, njihov rad je ugrožen tonama smeća koje pluta Neretvom.

"Gdje su silna ministarstava, agencije i milijuni KM koji se uzimaju po raznim osnovama za zbrinjavanje ovakvih incidenata. Taj novac se, izgleda, ne troši gdje bi trebalo, dok nas svake godine iznova pogađa ova pošast", kažu vlasnici ribnjaka za Klix.ba

Napominju da se postavlja pitanje čija su jezera, tko njima gospodari i tko je odgovoran za ovakvo stanje.

"Zašto svi problemi ostaju na površini i nitko nije kriv. Rade li nam ovo Marsovci i za što svi oni na javnim jaslama primaju plaću, gdje je odgovornost?! Netko mora odgovarati za nenamjensko trošenje novca", kažu uzgajivači ribe nezadovoljni zbog stotina tisuća KM koje godišnje uplaćuju u razne javne fondove, a najčešće bivaju potpuno zaboravljeni u problematičnim i incidentnim situacijama kao što je ova, piše Klix.ba

Pojašnjavaju kako nakupine smeća na brojne načine ugrožavaju rad ribnjaka. Veći komadi znaju nagnječiti kaveze, probijaju mreže, cijepaju ih pa ribe bježe. Manje komadiće ribe znaju zamijeniti za hranu, jedu ih i masovno ugibaju.

Samo jednom ribaru smeće koje dolazi preko Hidroelektrane Grabovica jedne godine uništilo je 46 tona ribe. Među tonama smeća pronađen je sanduk pun granata.

"Nitko, a posebno Hidroelektrane na Neretvi, ne bi smio puštati smeće nizvodno. Brane imaju opremu i čamce, kao i obvezu da kupe smeće, obvezu koju ne izvršavaju", kazali su uzgajivači ribe na jezeru Salakovac.

Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru kaže kako je očuvanje rijeka i jezera briga samo pojedinaca u ovoj državi, ne i same države. I kad se dogodi nešto što se s pravom nazove "ekološkom katastrofom", digne se prašina, ali se ništa ne učini.

"Ovo je slika i prilika ekološke katastrofe koja prijeti vlasnicima ribnjaka na jezeru Salakovac. Iako uredno plaćaju fiskalne i parafiskalne poreze za tzv. "ekološki prihvatljiv uzgoj ribe za konzum", ovo je kranje neprihvatljivo. Ovo je slika i prilika katastrofe za neka ribogojilišta koja su jedan od rijetkih primjera u našoj zemlji da mogu proizvoditi i izvoziti u EU. Gdje je ovom bezobrazluku kraj? Nitko od nadležnih institucija se nije oglasio o ovom pitanju. Dosta je više ove ekološke tiranije", kazao je Riđanović.

Dnevnik.ba