StoryEditor
hrvatski premijer

Plenkovićeva novogodišnja čestitka: "Prioriteti Vlade bit će ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju, te demografsku revitalizaciju"

Piše desk  /  31.12.2023., 14:33h

Premijer Andrej Plenković uputio je u nedjelju čestitku u povodu nove 2024. godine u kojoj poručuje da će Vlada osigurati nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada, kao i realizirati brojne infrastrukturne projekte kojima povezuje Hrvatsku.

"Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, dragi sugrađani, kao i proteklih godina, i u godini koja se završava, naša se zemlja suočavala s brojnim izazovima, u prvom redu s poremećajima na globalnom tržištu energije. U tim okolnostima, poduzeli smo sve kako bismo kao društvo, svi zajedno, prošli kroz krizu što bezbolnije, i da svakome osiguramo što bolji socijalni i gospodarski položaj", stoji u čestitki.

Premijer pritom podsjeća na poteze koje Vlada učinila u tu svrhu: ograničenje cijene struje, plina i goriva te osnovnih namirnica, smanjenje inflacije i poticanje brzog oporavka i rasta. Zahvaljujući poduzetim mjerama, prosječna plaća porasla je ove godine 14 posto, dvostruko više od inflacije, što je zaštitilo kupovnu moć kućanstava.

38. država na svijetu po naprednom gospodarstvu

Također podsjeća da je Hrvatska uoči desete obljetnice članstva u EU postala dio Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma. Nakon što je Hrvatska desetljećima bila gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno je postala 38. država na svijetu koja je uvrštena među napredna gospodarstva.

"Zaštitili smo radnike i njihovo pravo na obiteljski odmor reguliranjem rada nedjeljom i osigurali da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatan školski obrok. Donijet ćemo i prvi Zakon o hrvatskom jeziku, što je doprinos njegovanju našeg nacionalnog identiteta i kulture, najavio je Plenković.

U godini pred nama osigurat ćemo nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada. Minimalnu plaću 1. siječnja podižemo za 20 posto, a u našem je mandatu  udvostručena, s 414 na 840 eura bruto, čime pomažemo onima s najnižim plaćama.

Novim zakonima značajno će se povećati naknade za osobe s invaliditetom. Pored toga, udvostručujemo broj djece i obitelji koje će imati pravo na dječji doplatak, a majke će za svako dijete dobiti 12 mjeseci radnog staža", najavljuje premijer. 

Prioriteti Vlade

"Udvostručena su ulaganja u Hrvatsku vojsku, a na proljeće će stići prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, što će znatno podići sigurnost i osnažiti međunarodni položaj Hrvatske.

Osigurali smo sredstva i ubrzali sve procedure koje se odnose na obnovu od potresa u Zagrebu i na Banovini, kako bi svi koji su pretrpjeli štetu mogli što prije normalno živjeti u novim, obnovljenim i odsad sigurnijim domovima", dodao je.

"Prioriteti Vlade bit će ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju, te demografsku revitalizaciju. Štitit će hrvatske nacionalne interese daljnjim jačanjem hrvatskog utjecaja u EU i graditi zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Poduzimamo reforme kako bi Hrvatska napredovala prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije države svijeta", poručio je Plenković u novogodišnjoj čestitki.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 03:00