Article_Top_970x250

Plenkovićeva metla - raspušten HDZ u Lici, požeški župan napokon dao ostavku

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća

Plenkovićeva metla - raspušten HDZ u Lici, požeški župan napokon dao ostavku

sij 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Smatramo da je ovo bila jedna neprimjerena reakcija župana za kojeg mogu razumjeti da želi da županijska organizacija ima određeni upliv u odluke koje se tiču Ličko-senjske županije, međutim, ona je bila kompletno van nadležnosti - rekao je Plenković.

Konsenzualna odluka i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća je da smo raspustili organizaciju ličko-senjskog HDZ-a - rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon izvanredne sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane nakon što je Darko Milinović dao ostavku na mjesto predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije nezadovoljan kadrovskom politikom ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, piše Večernji list.

U nastavku pratite tijek događaja:

19.45 - Konsenzualna odluka i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća je da smo raspustili organizaciju Ličko-senjskog HDZ-a, imenovali povjerenstvo od desetak članova. Njega će voditi državni tajnik u Ministarstvu uprave gospodin Nekić i očekujemo da će se u sljedećim mjesecima organizirati novi izbori u HDZ-u ličko-senjske županije - rekao je Plenković nakon sjednice. - Ključna poruka je da javni natječaji postoje da bi se na transparentan način birali najbolji kandidati, iza takvog načela stojimo, i stoga smo danas donijeli ovakvu odluku. Smatramo da je ovo bila jedna neprimjerena reakcija župana za kojeg mogu razumjeti da želi da županijska organizacija ima određeni upliv u odluke koje se tiču Ličko-senjske županije, međutim, ona je bila kompletno van nadležnosti - rekao je Plenković.

18.10 - Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije prije početka sjednice 'otkrio' je li požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, optužen zbog nasilja u obitelji, pristao dati ostavku na mjesto župana.

- Sve ćemo vam reći nakon Predsjedništva i Nacionalnog vijeća - kratko je novinarima odgovorio Plenković upitan je li Tomašević, koji je jutros bio na razgovoru u Vladi, pristao na njegov ultimatum da dade ostavku na mjesto župana.

Plenković je dodao i kako na sjednici treba doći do rješenja vezanog uz Darka Milinovića, koji se prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća sastao s Plenkovićem. Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, upitan o tome, odgovorio je da će se sve vidjeti nakon sjednice.

Na sjednici će s razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji  " i o onome što vas zanima", rekao je Jandroković novinarima. Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić kratko je novinarima poručio da ne zna što će biti na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, ali da "sve probleme unutar političke obitelji treba rješavati unutar političke obitelji, bez obzira postoje li problemi ili ne". 

 17.05 - Gospodin Plenković me pozvao da dođem i razgovaram s njim i pola sata prije sjednice, a pozivu ću se odazvati - rekao je Milinović, piše Dnevnik.hr. Nije htio komentirati navode da će upravo on i njegove izjave o izboru ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera, biti na dnevnom redu sastanka. Na pitanje što ako Predsjedništvo odluči raspustiti lički ogranak HDZ-a, kazao je da će poštivati svaku odluku koja se danas na sastanku donese.

- Ako je to opcija reći će mi razloge zašto će to tako biti. Ja ću reći svoje razloge i vidjet ćemo - rekao je i dodao da je on uvijek spreman na kompromis, ali ne i da se omalovažava njega i lički HDZ.

- Preživjet ću večerašnju odluku. Svakako se ide u izbore u županiji, sad je samo pitanje hoće li se ići u izbore za predsjednika ili i za županijski odbor - rekao je.

- Ja sam čist, spavao sam mirna srca i nisam napravio ništa što šteti ugledu HDZ-a i Vlade - kaže Milinović koji je i danas ponovio da ne poštuje rad ministra Ćorića koji ne poštuje bazu koja ga je izabrala. S ministrom Ćorićem nije razgovarao nakon konferencije za medije.

Na pitanje planira li se vratiti u Sabor, rekao je da je on župan i da bi bilo nekorektno da se vrati u Sabor i izazove prijevremene izbore. 

- Ja sam dao ostavku kao moralan čin, izvrgnut sam pritiscima da se borim za stanovnike ličko- senjske županije pa i HDZ-a i to vam je tako kad ste u toj poziciji - rekao je. Ne očekuje povišene tonove danas.

- Mi smo velika, skladna obitelj. U skladnoj obitelji nema mjesta povišenim tonovima, ali ima mjesta argumentima i različitim mišljenjima. Moje namjere nisu bile destabilizacija - rekao je Milinović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250