StoryEditor

Plenković zadovoljan: Europski kandidati dobro su rješenje za Hrvatsku

Piše D  /  02.07.2019., 10:07h

- Mislim da s ovakvim kompromisom i rezultatima možemo biti zadovoljni. Kandidati su izrazito dobro rješenje za Hrvatsku. Na čelo Europske komisije predložena je Ursula von der Leyen. Ona dobro poznaje Hrvatsku. Bila je kod nas i često smo se viđali na različitim događajima. Uvjerena je u europski projekt i vjerujem da će ona taj posao, prvi put kao žena na čelu EK, obavljati jako dobro, rekao je Plenković.

- Charles Michel, liberal, kolega je s kojim surađujem gotovo tri godine. On je još vrlo mlad, ali ima veliko iskustvo. On će taj posao sigurno dobro obavljati. Najiskusniji je španjolski m‌inistar vanjiskih poslova koji pripada grupi socijalista. I Borrell je također nedavno bio u Zagrebu. Imamo jako dobru suradnju i mislim da će on taj posao odlično raditi, kazao je. 

- Christine Lagard, naravno, globalno je poznata i po svojoj ulozi koju ima sada. Ona je također bila ministrica iz grupe europskih pučana u vremenu predsjednika Sarkozyja. Bila je više puta u Hrvatskoj, dobro surađujemo. Vjerujem da će to biti odlično rješenje, napominje Plenković.

- S aspekta onog što su bila naša stajališta i za što smo se zalagali, mislim da možemo biti zadovoljni. Mislim da je ovo dobra poruka, da smo na vrijeme, za razliku od prije pet godina , relativno na vrijeme postigli dogovor. Prije pet godina trebala su čak tri Europska vijeća da bi postigli dogovor o predsjedniku Komisije Junckeru, dok je dogovor o visokoj predstavnici Mogherini i predsjedniku Europskog vijeća Tusku postignut tek na jesen, u ‘fotofinišu‘, izjavio je premijer Plenković.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:22