StoryEditor
premijer rh

Plenković zabrinut: Raste broj primitivnih političara poput Milanovića. Imamo posla s nekime tko se lažno predstavio da je normalan

Piše hina  /  21.04.2023., 17:18h

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u petak da u Hrvatskoj raste broj primitivnih političara poput predsjednika Republike Zorana Milanovića, čiji je doprinos ocijenio kao "čistu nulu i duboko zaleđeni minus" s obzirom koliko je ruinirao političku kulturu.

To je Plenkovićev odgovor na posljednji istup Milanovića, koji je u petak "groznom" nazvao cijelu priču oko ostavke šefice Uskoka Vanje Marušić, ocijenivši da se radi o osobnom obračunu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja se "htjela riješiti" Marušić.

"Nisam slušao što je govorio. To je sve uobičajeni repertoar divljaštva, vulgarnosti, primitivizma, nekulture čovjeka koji je promijenio politički diskurs u Hrvatskoj tako da raste broj jednako primitivnih političara kao što je on, koji nam narušavaju političku kulturu i koji se bave ničim", komentirao je Plenković.

Premijer je danas sudjelovao na svečanosti otvorenja Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije i Proljetnog sajma, a novinarima je nakon toga rekao da je Milanovićev doprinos "čista nula, duboko zaleđeni minus" s obzirom koliko je ruinirao političku kulturu.

"Nažalost, jedan dio političke scene ga slijedi, osobito njegovi nasljednici u SDP-u čiji je tajnik morao dati ostavku, a svi su očito znali za fabriciranje potpisa. Oni koji stoje da bi ga podržali jednako su jadni kao on", dodao je Plenković.

Rekao je da su informacije koje je na sastanku dobio od Hrvoj Šipek identične onome što je rekla javno, ustvrdivši da interne stvari DORH-a i Uskoka nemaju nikakve veze s Vladom niti "naklapanjem koje je čak i za kafane škrto, loše, krivo i nezdravo za hrvatsko društvo".

Plenković je odbacio i kritike predsjednika Republike na račun Godišnjeg izvješće o obrani za 2021., za koji tvrdi da su u njemu nezakonitosti, propusti i neistine.

'Kad mu nešto uputi dopisom ministar obrane Mario Banožić, on mu ne odgovara, nego to šalje na Vladu. Njemu ministar u vladi nije partner. Onda mi to iz vlade proslijedimo ministru da zna", rekao je.

Milanović se "lažno predstavio da je normalan"

Poručio je da će oni koji ih vrijeđaju svaki puta dobiti odgovor. "Onaj tko će nas politički vrijeđati, nekulturnim opaskama i uvredama, dobit će odgovor svaki put, neovisno je li alergija ili nije. Imam i ja alergiju pa ne šmrčem", rekao je Plenković.

Za Milanovića je komentirao da "imamo posla s nekime tko se lažno predstavio da je normalan".

"Čovjek je šutio tri godine, ljudi zaboravljaju kako je bio očajan premijer, i onda je došao s ambalažom normalno. Koji je njegov doprinos? Ima dvije i pol ovlasti. Doprinos je nula. Vidim da ga svrbi kad mu netko kaže da laže, a laže non-stop. Projicira svoje komplekse na druge. To je za promatranje", ustvrdio je.

Smatra da se velikim kaznama za ustaški pozdrav “Za dom spremni” šalje snažna poruka te da će svi dva puta promisliti hoće li to raditi, bez obzira što to nije u Kaznenom zakonu. 

Govoreći o najavama prosvjeda vatrogasaca i medicinskih sestara ocijenio je da "nema vala nezadovoljstva".

"Legitimno je da se sve skupine zalažu za svoj interes, posebno sindikati. Što se tiče vatrogasaca, imali smo sastanak sa čelnicima vatrogasne zajednice, radi se na dokumentu koji će riješiti pitanje koeficijenata", kazao je Plenković.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:45