StoryEditor
jasenovac

Plenković: Vidjet ćemo mogu li se povećati kazne za ustaški poklič, Milanović je patološki lažov

Piše desk  /  22.04.2022., 14:17h
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obratio se medijima u Jasenovcu nakon službene komemoracije.

"Došli smo odati počast svim žrtvama i koje su stradali u vrijeme Drugog svjetskog rata, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Žao nam je svih koji su ovdje poginuli. Važno je za mlade generacije da u našem obrazovnom sustavu mogu na jasan način saznati i naučiti što su bili ti zločini i koliko zlo se događalo. Drago mi je da je danas, nakon dvije godine epidemije, omogućeno da ovdje bude više ljudi. Vjerujem da će u budućnosti biti još više. Drago mi je da su na službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani, predstavnici židovske zajednice su najavili da će, iz vjerskih razloga između ostaloga, ovdje biti idući tjedan", rekao je Plenković. 

Pitali su ga što je dogovorio po pitanju izmjena kaznenog zakona. 

"Razgovarali smo o tome da Ministarstvo kulture doznači sredstva Spomen području Jasenovca za izradu dokumentacije koja će osuvremeniti ovo zdanje. Ministarstvo obrazovanja u školskim programima pokušat će organizirati da što više mladih posjeti Jasenovac", nastavio je.

Dodao je da su presude Ustavnog suda i propisi jasni što se tiče pokliča ZDS. 

"Tu samo treba ujednačiti praksu, možemo vidjeti mogu li se eventualno povećati kazne. Moram priznati da je Matko Raos teško pogriješio, ispričao se Medvedu, čak je i meni poslao poruku, ne znam kako mu se to dogodilo. Nekada ljudi koji nemaju iskustva kažu nešto u trenucima što ne treba. Nisam siguran da na takve događaje ubuduće treba ikoga slati. Odati počast žrtvama pripadnicima HOS-a da, ali na ovakve događaje koji više sliče na provokaciju, moramo paziti". 

Pitali su ga kakvu poruku šalje građanima kad kaže da će bojkotirati suradnju s predsjednikom Zoranom Milanovićem. 

"Ne želim danas komentirati besprizorne izjave koje je dao ovdje u Jasenovcu. Kad netko svojom retorikom pokida sve mostove, prvi put vidim da i među vašim kolegama ima onih, i to čak lijevo orijentiranih novinara, koji osuđuju ovo što radi. To je jedan novum i to je dobro", rekao je premijer. 

Dodao je da oni svoj posao rade ozbiljno, a neki drugi ne rade to isto. 

"Kada prijeđu granicu, onda slijedi odgovor. To nas neće omesti da nastavimo ono što radimo svaki dan proteklih šest godina i što ćemo raditi u godinama pred nama. Bitno je da potenciramo tu razliku u kulturi političkog diskursa i u postignućima. Sjetite se kakva je bila politička komunikacija prije 2020.". 

Na upit o pomilovanjima rekao je da se u Jasenovcu neće baviti tim.  

Pitali su ga kako komentira Milanovićeve izjave da je Plenković za Antu Gotovinu rekao da je udbaš. 

"Postavljate mi loše pitanje. Sugerirate kao da je rekao istinu. Jel' vi pratite što ja govorim? Mislite li da sam ja to rekao? To morate njega pitati. Mi se bavimo istinom, a netko nečim drugim. To se može nazvati i patološkim laganjem". 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:16