StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: "Ulazak Grčke u ‘Inicijativu triju‘ mora čini ju još snažnijom, utjecajnijom"

Piše hina  /  07.09.2023., 11:06h

Države i kompanije moraju se prilagoditi "tektonskim promjenama" nakon ruske agresije na Ukrajinu i pojačati energetsku, prometnu i digitalnu suradnju, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na poslovnom forumu u četvrtak u Bukureštu u sklopu sastanka na vrhu Inicijative triju mora.

Premijer je istaknuo da je samit Inicijative triju mora naglasio važnost "energetske, prometne i digitalne suradnje", osobito nakon "tektonskih promjena u Europi" nakon ruske agresije u Ukrajinu. 

"Ovih dana smo slušali koliko su ekonomski, prometni i energetski tokovi izmijenjeni posljednjih 18 mjeseci. I čini se da nisu samo izmijenjeni privremeno, već i strukturalno", rekao je Plenković, dodavši da to zahtijeva prilagodbu država i kompanija. 

Inicijativa triju mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut na ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Grčka je postala dio neformalne političke platforme u četvrtak i pridružila se još 12 članica EU-a - Hrvatskoj i Poljskoj kao suosnivačicama, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. 

"Ulazak Grčke čini ovu inicijativu još snažnijom, utjecajnijom", rekao je Plenković.

Dodao je da zahvaljujući "snažnoj predanosti i uključenosti Sjedinjenih Država, ova inicijativa ima i transatlantsku dimenziju".

Ukrajina i Moldavija dobile su status partnerskih zemalja u ovoj inicijativi, a Plenković je na kraju obraćanja pozvao na nastavak potpore Kijevu. 

Dnevnik.ba

06. prosinac 2023 03:57