05.08.2022., Knin - Sredisnja svecanost obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic Photo: Davor Puklavec/PIXSELLDAVOR PUKLAVEC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
obljetnica oluje

Plenković u Kninu: "Nema europske BiH ako Hrvati ne budu legitimno i demokratski zastupljeni"

Piše desk  /  05.08.2022., 11:20h

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara. Prigodni govor održao je premijer Andrej Plenković. 

"Sve vas pozdravljam te čestitam Dan pobjede. Zahvaljujem vam što set uveličali svečanost i veličanstvenu pobjedu u Domovinkom ratu. Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali. Gotovo 900 godina Hrvati nisu upravljali vlastitom sudbinom već su bili potčinjeni stranim vladarima. Sve dok vizijom predsjednika Tuđmana i branitelja nismo ostvarili pravo na slobodu", kazao je Plenković. 

"Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je ključna. To nam je omogućilo povratak Podunavlja, iz rata smo izašli kao pojednici sa svakim milimetrom terirotija. Oluja je omogućila mir u BiH, u Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici. U okolnostima bešćutne agresije Rusije još jednom vidimo kolika je cijena slobode i zbog toga dali smo potporu Ukrajini i pružili utočište za Ukrajince.

Mi ćemo ustrajati na pravima Hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda jer nema europske BiH, čiji europski put podržavamo, sve dok svi njeni građani, a osobito Hrvati koji su često preglsani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski predstavljeni. Preduvjet za to je pravedan izborni zakon.

Mi već šestu godinu vodimo politiku digniteta Domovinskog rata, snažimo sustav domovinske sigurnosti. To je konkretna politika koju vodi ministar branitelja Tomo Medved.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 11:06