14.05.2022., Veliko Trgovisce - Obiljezavanje 100. obljetnice rodjenja prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tudjmana. Izaslanstvo HDZ-a polozilo je vijenac i zapalilo svijecu ispred rodne kuce dr. Franje Tudjmana u Velikom Trgoviscu. Predsjednik Vlader RH i HDZ-a Andrej PlenkovicIGOR KRALJ/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
Veliko Trgovišće

Plenković: Tuđman je najveći hrvatski državnik u povijesti

Piše hina  /  14.05.2022., 10:51h
U povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu je u Velikom Trgovišću izjavio da je Tuđman najveći hrvatski državnik u povijesti.

"Sve ciljeve koje je predsjednik Tuđman zacrtao u svom govoru u Hrvatskom saboru 30. svibnja 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora mislim da je ostvario, a na nama je da to poboljšamo u novim međunarodnim okolnostima, novim gospodarskim okolnostima i novim globalnim izazovima, sve ono što je u našoj generaciji da učinimo dobro za hrvatsko društvo i hrvatske građane. Hrvatski velikan i po meni najveći hrvatski državnik u povijesti", rekao je Plenković u Velikom Trgovišću.

Premijer Plenković naglasio je kako je Tuđmanova politička ostavština obaveza svih koji danas imaju povjerenje hrvatskih građana. Zahvalivši svim hrvatskim braniteljima i građanima što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima, Plenković je poručio kako tadašnji uvjeti nisu bili nimalo jednostavni.

„Naprotiv, bili su vrlo teški, u uvjetima ratne agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku, u vremenima hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, u državničkoj umješnosti i istinski mudrom vođenju državne politike u tim teškim 90-im godinama”, rekao je premijer.

Kako je istaknuo, Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata država koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve.

„Članica je Europske unije, članica je Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unaprjeđujemo ono što je bio njegov cilj, a to je da se svi zajedno borimo, radimo i trudimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka”, kazao je Plenković dodavši kako ujedno brinu i o Hrvatima izvan Hrvatske jer je velika vrijednost Tuđmanove politike bila povezivanje između Hrvata u domovini i iseljeništvu.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić poručio je kako je Tuđman povukao povijesne državničke poteze kojima je stvorena moderna hrvatska država te politiku kojom je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini te mirno reintegriran okupirani dio teritorija.

Na novinarsko pitanje bi li Tuđman bio zadovoljan s današnjom Hrvatskom Granić je odgovorio kako "sa strateškog gledišta, apsolutno da".

"Ova Vlada Andreja Plenkovića vodi modernu, suverenističku politiku. Također, ova je Vlada bila među prvima koja je prepoznala što će se događati u Ukrajini i podržala Ukrajinu i ukrajinski narod u obrani od brutalne ruske, ničim izazvane agresije na Ukrajinu. Ova Vlada brine za Hrvate u BiH, nažalost nakon smrti pokojnog predsjednika trebalo je proći 15 godina da dođe Vlada koja će staviti položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini u fokus”, izjavio je Granić.

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak kazao je kako su temeljni ciljevi iz programa bivšeg hrvatskog predsjednika Tuđmana ostvareni.

„Prvi cilj je bio stvaranje hrvatske države, nakon toga je bilo oslobađanje hrvatske države, a treći cilj bio je razvoj Hrvatske”, rekao je Jarnjak.

Uz brojne članove stranke na svečanosti u Velikom Trgovišću bili su i ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Vili Beroš, Oleg Butković, Mario Banožić, Davor Filipović te ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Vlade i stranke Andrejom Penkovićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeće ispred rodne kuće Franje Tuđmana.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 09:29