StoryEditor

Plenković: Sustav obrane od poplava jako dobro funkcionira

Piše D  /  16.05.2019., 01:05h

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne političke događaje. 

- Sustav obrane od poplava je zapravo jako dobro funkcionirao, uspoređujući s proteklim godinama. Posao je obavljen jako dobro, današnje informacije su da se smanjuje vodostaj svih rijeka. Hrvatska vojska je također u pripravnosti, ako za to dođe do potrebe, rekao je premijer komentirajući situaciju na poplavljenim područjima. 

Osvrnuo se i na pitanje demografije. 

- Imali smo kvalitetan sastanak Vijeća za demografsku revitalizaciju. Najavili smo nekoliko novih mjera, planiramo ih i kroz proračunska sredstva za 2020. Kao što znamo imamo problem negativnog prirodnog priraštaja, koji je problem u gotovo polovici država članica EU-a. Otvorio sam tu temu u Sibiuu, mislim da je dobro da se svi još više senzibiliziraju. To je horizontalni fenomen koji zavrjeđuje pozornost. 

Raspravljeni su i Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2018. godinu te Nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2018. godinu.

- Imamo tri vala poreznog rasterećenja, oko 6,5 milijardi i oko 2 milijarde administrativnog rasterećenja. Imamo i situaciju s brodogradilištima, a opet imamo proračunski višak. Dobri smo domaćini i gospodari te kvalitetno planiramo prihode i rashode. Izašli smo iz procedure makroekonomskih ravnoteža. To su sve legitimacije ozbiljnosti, racionalnosti i dobre politike koju vodi, komentirao je premijer i ekonomsku situaciju u državi, a u kontekstu izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za 2018., kaže premijer Plenković, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 07:23