StoryEditor

Plenković: Summit s Afrikom prilika za jačanje trgovine

Piše D  /  18.12.2018., 02:12h

"Danas ćemo raspravljati s kolegama iz Afrike o brojnim temama koje povezuju ova dva kontinenta, prije svega o trgovini, investicijama, razvojnoj pomoći, zajedničkim projektima za zapošljavanje, za digitalizaciju", rekao je Plenković.

Hrvatska mora iskoristiti priliku i kako bi se promovirali gospodarski odnosi s Afrikom, poručio je premijer. "Oni nisu preveliki u smislu razmjene" i većinom su aktivni tamo gdje postoje hrvatska veleposlanstva u Maroku, Alžiru, Egiptu i Južnoafričkoj Republici, kazao je Plenković i izrazio nadu da će se na summitu otvoriti šansa za nove gospodarske suradnje. 

U Beč su stigli predstavnici tvrtki Končar,  Altpro, B.I.D. Grupe, Veloxa te Hrvatske gospodarske komore, otkrila je vlada. 

Nakon sastanka očekuje se početak Foruma koji bi trebao promovirati inovaciju i digitalizaciju kao glavne pokretače gospodarskog rasta i i konkurentnosti na oba kontinenta.

Forum pod sloganom "Širenje suradnje u digitalno doba" organiziraju austrijski kancelar Sebastian Kurz i ruandski predsjednik Paul Kagame, ovogodišnji predsjedavajući Afričkom unijom.

Premijer Plenković susreo se sinoć s hrvatskom manjinom u Austriji i poručio im da će Hrvatska nastaviti podržavati njihovo djelovanje.

"Ovi ljudi rade za dobrobit hrvatske riječi i kulture, a ja se nadam i za dobrobit Hrvatske. Nama je u cilju da očuvamo jezik i da ga i dalje rabimo, a ako će Hrvatska voditi računa o nama, u tome ćemo uspjeti", rekao je Petar Tyran, kustos Hrvatskog centra.

Dodao je da su hrvatskoj manjini potrebna financijska sredstva kako bi se očuvali mediji hrvatske manjine u Austriji. Plenković je naglasio kako je hrvatskoj vladi važna briga za sve Hrvate u svijetu, a osobito tamo gdje su autohtona manjina, kao što je to slučaj u Austriji.

Tyran je premijeru uručio pozivnicu za 72. Hrvatski bal koji će se u siječnju u organizaciji Hrvatskog centra održati u Beču. Riječ je o manifestaciji koja seže od 1868. godine i najvažnije je društveno događanje Hrvata u Beču, prenosi HRT.

Dnevnik.ba
    

19. travanj 2024 11:15