Article_Top_970x250

Plenković: Šuica je kvalitetna kandidatkinja

pozicija u europskoj komisiji

Plenković: Šuica je kvalitetna kandidatkinja

kol 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dubravka Šuica će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji, kazao je premijer Andrej Plenković pošto je vlada na sjednici u četvrtak prihvatila njegov prijedlog da se europska zastupnica HDZ-a nominira za poziciju u budućem sastavu EK predsjednice Ursule von der Leyen.

"Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije", istaknuo je premijer. 

Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Ujedno je i podsjetio na nedavni posjet nove čelnice Komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj. "Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura", istaknuo je. 

Aktualna eurozastupnica Dubravka Šuica prvi put je ušla u Europski parlament 2013., kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Ponovno je izabrana 2014. i posljednji put u svibnju ove godine. 

Postane li povjerenica, u Europskom parlamentu zamijenit će je Sunčana Glavak, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica vlade. 

Kandidate koje predloži predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a. 

Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj. 

Dnevnik.ba