StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković stigao u Karlovac, pa obrusio novinarki: "Odite na Google vidjeti kakva je situacija u Italiji"

Piše desk  /  18.05.2023., 10:42h

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je stigao u Karlovac, gdje je dao izjavu za medije.

Karlovac je u četvrtak stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, gdje je održao radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprječavanja šteta zbog porasta vodostaja.

Plenković: Situacija je pod kontrolom

Nakon sastanka Stožera civilne zaštite premijer Plenković dao je izjavu za medije. Najprije je zahvalio svima koji su uključeni u aktivnosti koje su provedene proteklih dana da se građani odbrane od poplava.

"Nažalost, ovaj grad na četiri rijeke, koji je zbog toga i prekrasan i privlačan, uvijek je žrtva visokih vodostaja. Ipak, možemo reći da je dio grada obranjen, a to je dio grada koji je inače bio u najgoroj situaciji. Globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovome trenutku pod kontrolom", kazao je Plenković, dodajući da se prati situacija u drugim županijama, posebno u Sisačko-moslavačkoj. "Bitno je da je trenutno situacija bolja nego što je bila prije nekoliko dana", dodao je.

Premijer odbrusio novinarki: Odite na Google vidjeti kakva je situacija u Italiji

Upitan je li se na pojedinim mjestima moglo bolje reagirati, Plenković je kazao da je zadovoljan reakcijom svih odgovornih. "U Kostajnici je, koliko znam, Una bila preko pet metara. Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Sustav obrane možda može biti bolji", kazao je.

Na potpitanje novinara je li poruka za Karlovac i Kostajnicu da se strpe da stvari budu bolje, Plenković je kazao da je "poruka da se suočavamo s rekordnim vodenim valovima i da se borimo protiv toga". "Pogledajte malo širu sliku, pogledajte na Googleu kakva je situacija u Italiji pa ćete vidjeti da je gore nego kod nas. Ovo su ogromne prirodne nepogode, a Vlada je tu sa svim svojim sastavnicama reagirala. Vidjeli smo izvrsnu koordinaciju", odgovorio je premijer.

Na konstataciju novinara da su neki ljudi prepušteni sami sebi i da im pomoć nije došla, Plenković je kazao da Crveni križ pokriva oko 500 domaćinstava. "Ako netko nije dobio pomoć, ne znači da se to neće dogoditi", kazao je.

'Neka osiguravajuća društva ni ne žele osigurati objekte na ugroženim lokacijama'

Najavio je potom da će ministar Tomo Medved u četvrtak otići u Sisak. "Tamo imamo nekakvih problema s branama, koliko čujem, a nastavit ćemo obilaziti pogođena područja i narednih dana", najavio je.

Kazao je potom kako se treba raditi u budućnosti da bi se obranilo od poplava. "U kontekstu prostornog planiranja i odabira lokacija za objekte moramo voditi računa o rizicima na pojedinim područjima. Hrvatske vode imaju kartu rizika gdje je izgledno da se dogodi poplava pa nam treba element samoprevencije", počeo je.

"Treba raditi dalje na retencijama. Čuli smo koliko su bitne prirodne retencije koje imamo u Lonjskom polju, slično će se napraviti s Kupom, koja automatski smanjuje vodostaj glavnoga korita rijeka. Treće, treba voditi računa o osiguranju objekata, što također nije nebitno. Gradonačelnik je danas rekao da neke osiguravajuće kuće ne žele dati osiguranje ljudima koji su izgradili kuće na rizičnim područjima", dodao je, poručivši potom novinarki da ga sluša što govori, kada ga je već pitala to pitanje.

U Hrvatskoj Kostajnici 20 godina izvještavamo o poplavljenim ulicama, podsjećaju ga novinari. "Radi se, enormni su napori, ovo su veliki vodostaji, ekstremni uvjeti, ono što je nekad bio standard jednom u 100 godina, to se mijenja. Ovo što vidimo kod nas događa se u cijelom svijetu i u ekstremnim oblicima, nisam uzalud spomenuo Italiju", rekao je na kraju premijer Plenković.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:30