StoryEditor

Plenković: Solin je primjer demografske revitalizacije

Piše D  /  12.01.2018., 06:01h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u petak za posjeta Solinu da je taj grad primjer politike demografske revitalizacije jer se u njemu iz godine u godinu povećava broj pučanstva, posebice mladog, te je najavio da će Vlada podupirati projekte demografske revitalizacije Hrvatske.

 "Drago mi je da je Solin po svim parametrima iznimno napredovao u proteklim godinama u demografskom pogledu te u odnosu na 2011. godinu sada ima 6000 stanovnika više, a prosječna je starosna dob malo iznad 35 godina", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka sa solinskim gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem i njegovim suradnicima.

Po njegovim riječima, Solin je grad u kojem se otvaraju vrtići i škole, koji je napredovao u turizmu i prometnoj povezanosti i primjer je razvoja u gospodarskom pogledu za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

Premijer Plenković javno je čestitao čelnicima Solina na svemu što su učinili i čine da Solin postane "privlačnim gradom za mlade".

"Vlada RH u duhu partnerstva koje gradimo sa županijama, gradovima i općinama nastoji kroz otvorenu komunikaciju svih ministarstava pomagati u realizaciji bitnih projekta u Solinu", poručio je.

Na novinarski upit može li država malo više potaknuti gradove poput Solina, koji populacijskom politikom privlače mlade, Plenković je odgovorio potvrdio.

 "To je bila jedna od tema niza rasprava koju smo imali u raznim ministarstvima i Vladi da podupremo takve vrste projekata, ne samo Ministarstvo graditeljstva, nego i Ministarstvo poljoprivrede iz različitih proračunskih linija koje su im na raspolaganju", rekao je, dodajući da Vlada će u sklopu nastojanja za demografskom revitalizacijom podupirati aktivnosti gradova koji potiču mlade i izdvajaju financijska sredstva i tako pridonose demografskoj obnovi Hrvatske.

 "Sve takve aktivnosti učinile su Solin uz još nekoliko gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji najmlađim gradovima u Hrvatskoj", istaknuo je Plenković.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević rekao je kako se u zadnjih desetak godina u Solinu rodi stotinjak djece više od broja umrlih.

 "Jedan od razloga tomu je i pronatalitetna politika koju solinska Gradska uprava vodi godinama i koja daje rezultate", dodao je Ninčević.  Istaknuo je kako je u Vladi naišao na razumijevanje glede mnogih razvojnih projekta za Solin te izgradnje dvaju velikih vrtićnih centara u tom gradu.

 Premijer Plenković predvečer je obišao gradilište nove bazilike na Gospinom otoku u Solinu.

 Razgovarao je sa župnikom Rankom Vidovićem te je tom prigodom istaknuto kako se očekuje završetak izgradnje te bazilike do 3. nacionalnog susreta katoličkih obitelji koji će se održati u Solinu 15. i 16. rujna ove godine.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:02