Article_Top_970x250

Plenković Škori: ‘HDZ-u nitko neće određivati tko će biti na čelu Vlade‘

jasan odgovor

Plenković Škori: ‘HDZ-u nitko neće određivati tko će biti na čelu Vlade‘

srp 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u središnjici stranke održao je završnu konferenciju za medije na kojoj je, uoči parlamentarnih izbora u nedjelju, biračima poslao završne poruke, a odgovarao je i na pitanja novinara.

- HDZ je tijekom kampanje predstavio program Sigurna Hrvatska, program za budućnost Hrvatske koji će osigurati i sigurne plaće, mirovine i radna mjesta te kvalitetan i brz gospodarski oporavak - rekao je Plenković.

Zadovoljan je i kako je protekla kampanja. "Učinili smo sve da se kampanja održi na najbolji mogući način. Nismo imali velikih skupova, ali obišli smo cijelu Hrvatsku i predstavili putem medija i interneta naše ključne poruke", rekao je Plenković, a prenosi N1. Ponovio je i rezultate koje je njegova Vlada postigla od izbora 2016. do danas, kazavši da su Hrvatsku učinili kvalitetnijom i boljom, osvrnuvši se prije svega na zdrav gospodarski rast i kvalitetno upravljanje radnim mjestima.

HDZ, rekao je Plenković, nakon izbora ima dva temeljna cilja - javnozdravstvenu sigurnost i obnovu Grada Zagreba, ali nastavit će i s mjerama za očuvanje radnih mjesta te voditi računa o ekonomskoj suverenosti i nastaviti s poreznim rasterećenjima.

Premijer je komentirao i poruke koje je na završnom obraćanju uoči predizborne šutnje javnosti uputio šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

- Što se tiče poruka koje dolaze iz Domovinskog pokreta, HDZ nikakve razgovore s bilo kojom drugom opcijom nije vodio niti je to potrebno, želimo pobijediti na izborima, smatramo da ima više razloga da se da povjerenje HDZ-u, koji ne gleda na domoljublje kao Škoro, a što se tiče priče tko bi mogao biti predsjednik Vlade, ponavljanje priče koju je 2015. zastupao Most, tu nema teoretskih šansi, HDZ-u ne može nitko određivati tko će biti na čelu Vlade i vidi se da dolaze od kruga ljudi koji baš nikad nisu imali odgovornost upravljati Hrvatskom, a kamoli Vladom - izjavio je Plenković.

HDZ-u je opći interes ispred stranačkog interesa i tu je velika razlika između te stranke i drugih, istaknuo je. 

Na pitanje hoće li u ponedjeljak, nakon izbora, moći sjesti za stol sa Škorom, Plenković je rekao: "HDZ ide na pobjedu 5. srpnja".

Govoreći o uspjesima Vlade, premijer je ponovio i da je njegova vlada smanjivala javni dug i podsjetio da je Hrvatska u njegovu mandatu dobila investicijski kreditni rejting, piše N1.

- Najvažnije da unatoč ovoj krizi, koja je pogodila sve zemlje svijeta, unatoč procjenama BDP-a, sve agencije za kreditni rejting su Hrvatskoj zadržale investicijski rejting, poslavši poruku povjerenja u brz gospodarski oporavak, kapacitet Vlade da prebrodimo krizu, da Hrvatska ide na brzi gospodarski oporavak. Mi smo zemlja koja se nalazi na drugom mjestu po rastu BDP-a iduće godine - naglasio je Plenković.

Dotaknuvši se termina izbora, premijer je rekao da je epidemija koronavirusa oslabila, odnosno da je virus slabiji nego zimus i da je upravo sad pravi trenutak da se izabere novi Sabor i osvježeni krenu u izazovnu jesen.

Što se tiče odluke Slovenije da Hrvatsku stavi na žutu listu zemalja u kojoj jača epidemija koronavirusa, Plenković je rekao da se radi o automatizmu, jer Slovenija ima svoje ustanove za javno zdravstvo i mjerila po kojima to određuje. Dodao je da ga je uoči objave te vijesti nazvao slovenski premijer i rekao mu što će se dogoditi, kao i da to nema ozbiljnijih posljedica po putovanje Hrvata u Sloveniju i obrnuto, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba