Article_Top_970x250

"Plenković se mora ponašati kao predsjednik vlade, a ne kao potrčko EPP-a! Milanović će biti novi predsjednik Hrvatske!"

Davor Bernardić:

"Plenković se mora ponašati kao predsjednik vlade, a ne kao potrčko EPP-a! Milanović će biti novi predsjednik Hrvatske!"

kol 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako policijski izvidi vezani za aferu oko imovine bivšeg ministra i sadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Lovre Kuščevića potvrđuju da ga je premijer Andrej Plenković morao ranije smijeniti zbog ozbiljne sumnje na korupciju.

Bernardić je u Lokvama, gdje je nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća, istaknuo da SDP zbog ovakvih slučajeva inzistira na provedbi svog antikorupcijskog plana, "kako bogaćenje ministara i državnih dužnosnika, dok ljudi zbog lošeg standarda napuštaju Hrvatsku ili kopaju po kontejnerima, ne bude više moguće". Apsurdnom je ocijenio "situaciju u kojoj se Kuščevića za nagradu pošalje u sabor".

Na novinarski upit da komentira fotografiju objavljenu u medijima na kojoj se vidi da je u Kuščevićevoj vili na Braču istaknuta slika ustaškog poglavnika Ante Pavelića, Bernardić je odgovorio kako je to, ako je istina, "nedopustivo i sramotno".

Vezano za Dubravku Šuicu kao HDZ-ovu kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije kazao je kako bi najvažnije pitanje trebalo biti kakve će građani imati koristi od povjerenice i koji je plan Šuice ili bilo koga drugoga koga predloži vlada.

"Hoće li zbog toga rasti plaće i građani živjeti bolje?" upitao je i istaknuo kako bi Hrvatska trebala biti autonomna u izboru svog kandidata za povjerenika "pa se Plenković nema potrebe dodvoravati šefici Europske komisije".

"Plenković mora shvatiti da se mora postaviti kao predsjednik hrvatske vlade i štititi interese građana Hrvatske, a ne se ponašati kao potrčko Europske pučke stranke", poručio je Bernardić.

Novinare je zanimalo i kako tumači medijske napise da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prihvatila sugestiju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da ne koristi izraz "velikosrpska agresija", na što je čelnik SDP-a odgovorio kako je nedvojbeno da je nad Hrvatskom počinjena agresija.

"Ako su točni navodi da je predsjednica poslušala savjet da ne progovara o istini u Domovinskom ratu, red je na predsjednici da se o tome očituje", rekao je i dodao kako bi bilo zanimljivo vidjeti što o tome misli predsjednik vlade i HDZ-a "jer će ona biti njihov predsjednički kandidat".

Upitan koliko SDP namjerava uložiti u kampanju svojeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, Bernardić je odgovorio da će Milanović imati jako skromnu kampanju.

"SDP će pokazati da se novcem ne razbacuje, nego postupa racionalno. Zoran Milanović će biti budući predsjednik Hrvatske i vjerujemo da joj može vratiti ugled i dostojanstvo. Predsjednik je izrazito važna institucija. Da bi vratili povjerenje u institucije moramo vratiti povjerenje u funkciju predsjednika, a ona je za sad izgubljena", kazao je.

Podržao je zdravstvene djelatnike i učitelje u zahtjevima za većom plaćom. "Plaće u zdravstvu i prosvjeti su preniske i treba ih dići. Nejasno je zašto vladajući godinu dana ignoriraju naše prijedloge o povećanju plaća svima, zašto porezno rasterećuju bogate, povećavaju plaće premijeru i predsjedniku sabora, a u isto vrijeme ne povećavaju plaću onima koji su najviše izloženi migracijskim izazovima, a to su liječnici, farmaceuti i informatičari", naglasio je Bernardić.

Dnevnik.ba