Zagreb, 11.11.2021. - Predsjednik vlade Andrej Plenković primio saudijskog ministra za islamska pitanja Šeik Abdulatifa bin Abdulaziza Alšeika. Na fotografiji Abdulatifa bin Abdulaziza Alšeika. foto HINA/ Daniel KASAP/ dkHINA -
StoryEditor
Zagreb

Plenković s ministrom Saudijske Arabije: Hrvatska potiče međureligijsku suradnju

Piše HINA  /  11.11.2021., 14:23h
Premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak sa saudijskim šeikom Abdullatifom bin Abdulazizom Al Sheikhom o odnosima dviju zemalja te položaju islamske zajednice u Hrvatskoj, priopćeno je iz vladinog ureda.

Al Sheikh, koji se nalazi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, obnaša dužnost ministra za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije.

"Razgovor je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Saudijske Arabije, koji se razvijaju u ozračju međusobne suradnje i uvažavanja te je obostrano izražena želja za daljnjim unapređenjem odnosa", stoji u priopćenju.

Prema priopćenju, premijer je naglasio je da je Hrvatska predana suradnji s vjerskim zajednicama radi daljnjeg razvoja razumijevanja i tolerancije u društvu, te potiče međureligijsku suradnju.

Istaknuti su, dodaje se, vrlo dobri odnosi Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj, "koji imaju svoju povijesnu ukorijenjenost i poticajni su kao primjer brojnim europskim državama".

Plenković je podsjetio da je 2016. godine u Zagrebu svečano obilježena 100. obljetnica odluke Hrvatskog sabora da pravno i institucionalno prizna islam kao ravnopravnu religiju u Hrvatskoj.

Također je podsjetio da je tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, 2020. godine, održana međunarodna konferencija pod naslovom "Ljudsko bratstvo – temelj mira i sigurnosti u svijetu", u zajedničkoj organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske muslimanske lige i Hrvatske biskupske konferencije.

Ministar Abdullatif bin Abdulaziz Al AlSheikh naglasio je da je Saudijska Arabija usmjerena na ispravno tumačenje islama i bori se protiv njegove zloporabe. Rekao je da je islam čimbenik mira i ne smije se zloupotrebljavati u političke svrhe, te najoštrije osuđuje svaki oblik radikalizma i ekstremizma s vjerskim predznacima.

Izrazio je zadovoljstvo položajem Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakodnevnim naporima koje Hrvatska ulaže u izgradnju tolerantnog i uključivog društva.

 Predsjednik Vlade zahvalio je Saudijskoj Arabiji na pomoći u zaštitnoj opremi u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i na donaciji Stožeru civilne zaštite za pomoć u otklanjanju posljedica potresa.

Dnevnik.ba

13. siječanj 2022 07:58