Zagreb, 10.12.2022. - U povodu 23. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću na njegov grob na zagrebačkom Mirogoju. Na fotografiji Mario Banožić, Davor Božinović, Branko Bačić, Gordan Jandroković, Tomo Medved, Mario Kapulica, Željko Reiner. foto HINA/ Daniel KASAP/ dkDAMIR SENčAR -
StoryEditor
prvi hrvatski predsjednik

Plenković s izaslanstvom na Mirogoju obilježio 23. obljetnicu smrti Franje Tuđmana

Piše hina  /  10.12.2022., 15:49h

U povodu 23. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u subotu je s izaslanstvom, položio vijenac i zapalio svijeću na njegovom grobu na Mirogoju.

Odajemo počast čovjeku koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, koja i ovih dana ostvaruje ključne nacionalne interese, na temeljima koje je Tuđman postavio 90-ih, izjavio je Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

Čitav njegov život, kazao je Kapulica, svjedočanstvo je "kako se za Hrvatsku možete boriti sa svih pozicija koje vam je život namijenio".

"On se za Hrvatsku borio kao sin predratnog HSS-ovca, kao pobornik ljevičarskog pokreta, general u tadašnjoj vojsci, kao znanstvenik, disident i na koncu kao predsjednik HDZ i Hrvatske", istaknuo je.

Kapulica je ustvrdio da je Tuđman davno zacrtao ono što danas ostvaruju, a oni samo nastavljaju i nadograđuju njegovu politiku.

"Ovi uspjesi su na razini uspjeha naših nogometaša u utakmici s Brazilom", dodao je.

Upitan o sporoj obnovi kuća oštećenih u potresima 2020., rekao je da će iduće godine oni koji čekaju obnovu kuća biti jako zadovoljni onim što se napravilo. "Svjesni smo da je to jedno od ključnih pitanja koji se tiču naših građana", napomenuo je.

Novinare je zanimalo i bi li Tuđman bio zadovoljan današnjim HDZ-om, s obzirom na afere povezane s tom strankom. "Tko god sudjeluje u aferama ne radi to zato što provodi program HDZ-a. Mi ćemo na Nacionalnom odboru donijeti novi etički kodeks kojim ćemo jasno dati do znanja da HDZ, koji ima 200 tisuća članova, ne može odgovarati za pojedince", istaknuo je Kapulica.

"To je cijena koju plaćaju velike stranke. Imamo puno članova i više temeljnih organizacija nego što neke stranke imaju članova. To nije ekskluzivna navika nekih s članskom iskaznicom HDZ-a, kad se netko učlani ne možemo unaprijed znati hoće li  za deset, petnaest godina doživjeti moralno posrnuće", rekao je.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić s izaslanstvom je položio vijenac i zapalio svijeću ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 22:38