StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković protiv prijedloga Njemačke i Francuske da se ukine veto u odlučivanju unutar EU

Piše desk  /  17.11.2023., 11:04h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon jučerašnjeg posjeta predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Zagrebu kazao je da se protivi ukidanju jednoglasnog odlučivanja u institucijama Europske unije, a što je prijedlog Njemačke i Francuske.

Jedan od zagovaratelja reforme odlučivanja u EU je i Michael kojom bi navodno manje zemlje ostale bez mogućnosti veta kada se radi o zaštiti nacionalnih interesa, prenosi HRT.

Tim prijedlogom glasalo bi se kvalificiranom većinom što bi značilo da države poput Hrvatske ili Mađarske ne bi mogle uložiti veto na neke odluke za koje smatraju da su im u interesu.

Na pitanje novinara što misli o takvom prijedlogu Plenković je odgovorio da "nismo za to", te je dodao kako je "važno da države, pogotovo ove koje su recentno ušle, zadrže taj prerogativ".

S druge strane Michel je rekao da treba naći ravnotežu između jedinstva i potrebe da se brzo djeluje.

"U tijeku je politička rasprava i postoje različite ideje o tome kako na Europskom vijeću odlučivati. Ovakvi sastanci u manjim formatima će nam omogućiti da bolje shvatimo prioritete zemalja članica i da vidimo postoji li prostor za određene reforme. To ne znači da želimo da se u budućnosti o svemu odlučuje kvalificiranom većinom, ali moguća reforma bi, naprimjer, sadržavala mehanizam koji bi spriječio zloupotrebu prava veta", rekao je Michel.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:56