Article_Top_970x250

Plenković: ´Presuda Karadžiću je pravedna, ali nisu ustanovljene činjenice za zločine u ostatku BiH...´

hrvatski premijer

Plenković: ´Presuda Karadžiću je pravedna, ali nisu ustanovljene činjenice za zločine u ostatku BiH...´

ožu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade komentirao aktualne događaje. Istaknuo je da najviše žali za žrtvama Karadžićeve brutalnosti.

Najprije je komentirao presudu Radovanu Karadžiću za ratne zločine i genocid.

"Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti za Radovana Karadžića poput genocida u Srebrenici i opsade u Sarajevu pružiti barem minimalnu utjehu obitelji. Ti zločini, počinjeni u SFRJ, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, su zločini protiv čovječnosti. Ostaje veliko žaljenje zašto nisu ustanovili činjenice za zločine u ostalim dijelovima BiH. U svakom slučaju ovo je barem minimalna satisfakcija za žrtve i njihove obitelji, smatra Plenković.

Komentirao je i inicijativu #spasime

"Mi kao Vlada pozdravljamo tu inicijativu, dogovorili smo ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera za prevenciju nasilja, bolju podršku žrtvama, veće senzibiliziranje javnosti te veću kaznu za počinitelje. Uvest ćemo i telefon koji će biti dostupan 24 sata dnevno. Želimo zaštititi ugrožene osobe i uvesti red po tom pitanju", rekao je premijer.

Rekao je i da će u idućim godinama mladi imati veću podršku Vlade.

"Očekujem maksimalan angažman svih službi.  Mladi se trebaju uključiti i na politički način i u društvenom segmentu života. Njihov doprinos je važan i treba ih poticati. Mi ćemo ove godine usvojiti nacionalni program za mlade i nastaviti poduzeti sve mjere da im pomognemo. U to se podrazumijevaju sve obrazovne mjere i mjere zapošljavanja", izjavio je.

Svjetski dan sindroma Down

"Svjetski je dan osoba sa sindromom Down. Mi s udrugama  surađujemo kontinuirano, nastojimo unaprijediti sustav i na sve okolnosti od čega je najvažnije uključivanje u društveni život osoba koje imaju sindrom Down", kratko je komentirao.

O brodogradilištu Uljanik

"Razmatramo sve scenarije i opcije. Razgovaramo s novim strateškim partnerom i upravom. Nastojimo dobiti što jasniju sliku. Odlučili smo obaviti još dodatne konzultacije. Vidjet ćemo što se u ovom trenutku i na koji način može učiniti", zaključio je premijer.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250