StoryEditor
damir habijan

Plenković predstavio kandidata za novog ministra gospodarstva Hrvatske

Piše fena  /  20.12.2023., 12:03h

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavljajući kandidata za novog ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana (HDZ) poručio je u srijedu kako je riječ o iskusnom političaru kojem će biti jednostavno uključiti se u rad hrvatske Vlade i koji će biti dobar ministar.

Podsjetivši da je Habijan pravnik koji se bavio korporativnim pravom, član nekoliko saborskih odbora i Antikorupcijskog vijeća, predsjednik gradske organizacije HDZ-a i vijećnik varaždinskog Gradskog vijeća Plenković je istaknuo da je uključen u sve aktivnost HDZ-a i u tijeku s aktivnostima Vlade.

„Sam je rekao da će mu biti jednostavno uključiti se u rad Vlade jer je pratio sve procese”, kazao je hrvatski premijer na zajedničkoj sjednici Odbora za gospodarstvo i Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

Podsjetio je i zašto je razriješio bivšeg ministra Davora Filipovića, jer se dokazima potvrdilo da je njegov bivši savjetnik selektirano davao informacije novinaru a taj novinar Nikoli Grmoji (Most), prenosi Hina. 

„Očito da je riječ o koruptivnim radnjama, kanalizirao je novac iz izvora vezanih za Ministarstvo gospodarstva, tražio da se ministra tretira dobro a napada Vladu”,  rekao je i ponovio da je to afera „koruptivne stranke Most” i nema veze s HDZ-om.

„Nama je u interesu da se ovo potpuno rasvijetli, afera se nazva Mreža, da ovo je koruptivna mreža Mosta”, naglasio je i dodao da je Most zahvaljujući Jurici Lovrinčeviću kupovao medijski prostor.

Karolina Vidović Krišto (OIP) dometnula je premijeru da se drži teme a on joj uzvratio da mu ne upada u riječ jer je ona „zadnja koja ima pravo upadati u riječ”.

Plenković se osvrnuo i na oporbene kritike kako je pod „njegovim kišobranom” smijenjeno 30 ministara pri čemu je Marina Miletića (Most) nazvao „zaljubljenim”, a za Ivanu Kekin kazao da „puše i hiperventilira”.

Pod kišobranom Vlade HDZ-a „gle čuda „ Hrvatska je ostvarila sve strateške interese, kapitalne projekte (LNG, Pelješki most, koridor 5C itd.), povećala kreditni rejting, zaposlenost nikada nije bila veća a nezaposlenost nikada, prosječna plaća narasla je na 1156 eura, BDP raste jedanaesti kvartal zaredom, nabavljeni Rafali, naveo je. „Mi se uvijek vodimo onom - obećamo manje, a isporučimo više”, istaknuo je Plenković.

Spomenuo je i afričku svinjsku kuge kazavši da su zastupnici koji Slavonije nisu vidjeli odlazili kvazi svinjogojcima kako bi im pričali o zločestoj Vladi i HDZ-u koji želi uništiti seljake.

Plenković je ponovio i kako od 30 ministara koji su otišli iz Vlade samo dvoje otišlo zbog sumnje u korupciju dok su bili ministri. Protiv troje se vode procesi za navodna djela koja su se dogodila dok nisu bili ministri a za jednog za navodna djela nakon što je bio minisat. „Dakle nije 30 nego dva”, naglasio je.

Podsjetio je i zašto je smijenio Mostove ministre, „zbog političke nelojalnost koja se na razini koalicije ili Vlade plaća izbacivanjem iz Vlade, kao pedagoška mjera”. Povukao je paralelu i s Francuskom gdje je Emmanul Macron smijenio 95 ministara.

Sandra Benčić (Možemo!) zamolila je hrvatskog premijera da se ne obraća zastupnicima s "ovaj", "zaljubljeni" i slično već imenom i prezimenom.  „Ma Vas ću pitati”, uzvratio je Plenković.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:35