StoryEditor

Plenković povećao kvote za strane radnike i pravdao Istanbulsku kovenciju

Piše D  /  19.06.2019., 11:06h

"Rekonstrukcija daje jedan poseban ‘štih‘, a sve u ovoj prostoriji su proizvodi hrvatskih proizvođača", rekao je Plenković. 

Prva tema, u uvodnoj riječi, najezda je komaraca koji su pogodili Osječko-baranjsku županiju. Najavio je odluku da Ministarstvo zdravstva, uz pomoć Instituta za javno zdravstvo, kojom će se taj problem riješiti. "Naći ćemo sva potrebna sredstva."

"Mi smo na temelju anketa Ministarstva rada i mirovinskog sustava i HZZ-a krajem godine donijeli odluku bez presedana da se broj kvota za radne dozvole za radnike iz inozemstva poveća. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva rada i HZZ-a, mi smo pred iscrpljenjem propisanih kvota. Kako ne bi došlo do poremećaja u kvaliteti turističke usluge, mi ćemo danas donijeti odluku da se kvote u turizmu povećaju za još 2000, a da se po iscrpljenju automatski dodijeli još 1000. Za sektor graditeljstva ćemo povećati kvote za 1000, uz automatsko povećanje za još 1000 u slučaju da se i te kvote iscrpe", dodao je Plenković.

Plenković je istaknuo vrlo mali broj nezaposlenih kao pokazatelj kvalitetnog rada Vlade. "Mi smo, prema najnovijim podataka, trenutno na oko 100.000 nezaposlenih. To je najmanji postotak nezaposlenih kojeg se ja sjećam. Očekujem da ćemo s današnjim odlukama osigurati turističku sezonu i zadovoljiti potrebe turističkog sektora", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i na sastanak sa županima u Zadru. "Imali smo jako dobar sastanak sa županima u Zadru. Mislim da su sve obrađene teme vrlo bitne i korisne. Velika reforma prenošenja poslova državne uprave na županije koju predvodi ministar Kuščević donijet će još veću decentralizaciju. Važno je da su županije spremne preuzeti te poslove", rekao je hrvatski premijer.

Predsjednik Vlade je nastavio o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji. "Govorili smo i o provedbi Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji koji vodi ministrica Murganić. Mi smo u dijalogu s resorom, ali i udrugama koje se bave ovom problematikom. Drago mi je da smo i tu temu predstavili našim županima", dodao je Plenković.

Također, Plenković se nadovezao na temu zaštite od nasilja i pojasnio pravne aspekte Istanbulske konvencije. "U kontekstu borbe protiv nasilja želim vas obavijestiti da smo u sklopu ratifikacije Istanbulske konvencije u Zakon o potvrđivanju stavili interpretativnu izjavu koja omogućava državi koja preuzima međunarodni sporazum može pojasniti kako tumači obaveze sporazuma”, rekao je Plenković.

Također, predsjednik Vlade RH je pojasnio da nitko iz međunarodne zajednice nije imao zamjerke na interpretativnu izjavu Vlade.

"Sve laži i dezinformacije koje su se spominjale kao posljedica ratifikacije Istanbulske konvencije bile su upravo to. Nije se dogodilo ništa loše i neće se ni dogoditi. To javnost treba znati. Mi smo u interpretativnu izjavu stavili da ratifikacija ne znači uvođenje rodne ideologije u Hrvatsku. U subotu 15. lipnja istekao je rok da druge stranke i države potpisnice ove konvencije da izraze nezadovoljstvo našom interpretativnom izjavom. Napravili smo ju pažljivo i nije naišla ni na jednu zamjerku", zaključio je Plenković.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:35