StoryEditor

Plenković: Postoje silnice koje rade na slabljenju europskog projekta

Piše D  /  07.05.2019., 07:05h

"Nismo još u toj fazi što će biti s Orbanom i EPP-om, tu ćemo još malo pričekati, postoji ona trojka stručnjaka koja će evaluirati cijeli proces", komentirao je hrvatski premijer Andrej Plenković i dodao kako je vidio reakciju Viktora Orbana, ali ne i original izjave Manfreda Webera.

"U svakom slučaju Manfred Weber je spitzenkandidat EPP-a, ide na ove izbore s ambicijom da bude na čelu Europske komisije. Idemo odraditi maksimalno dobro koliko god možemo europske izbore, mislim na cijeli kontinent. Onda ćemo vidjeti vrlo brzo. Donald Tusk će 28. svibnja sazvati neformalnu večeru čelnika da vidimo kako ćemo dalje s novim institucijama", pojasnio je.

"Želio sam od Tuska čuti kakav nam je zajednički stav oko izrade deklaracije koju ćemo tamo usvojiti i agende EU 2019-2024 i zadnje informacije koje se tiču eventualnih događaja nakon izbora oko Brexita", rekao je.

Danas će hrvatski premijer biti glavni govornik na konferenciji "Yes, we should! EU priorities for 2019-2024". "Sutrašnja konferencija je bitna jer je Europski politički centar jedna od najuglednijih think thankova u Bruxellesu, mislim da je to prilika da artikuliramo naše stavove o izazovima koji su pred Europom u ovom trenutku, a vidjet ćete kada se usvoji deklaracija iz Sibiua glavna će poruka biti zajedništvo.

Postoje procesi i problemi, postoje silnice na kontinentu koje rade na tome da europski projekt bude slabiji, a upravo će Sibiu biti prilika da kažemo još jednom koliko nam je važno da taj projekt bude snažan i uspješan", rekao je jučer Plenković i dodao kako se zalaže za dinamičnu i snažnu Europsku uniju koja drži članice skupa "jer smo tako utjecajniji u globalnoj utakmici."

"To je ono što želim za Hrvatsku da i mi nakon 6-7 godina članstva možemo reći - pogledajte gdje smo bili tada, a gdje smo sada i u pogledu razvoja, socijalne kohezije, reformi, rasta, zaposlenosti..."

Kaže da je jedna od ključnih zadaća Hrvatske raditi na konvergenciji kako bi se približili standardu razvijenih zemalja članica.

S predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom hrvatski premijer će danas razgovarati o ulasku u Schengen, gdje Hrvatska treba proći još dvije evaluacije, i o uvođenju eura, piše N1.

Dnevnik.ba

27. listopad 2021 03:58