StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković pojasnio zašto država plaća jamčevinu i put za Boyse

Piše desk  /  10.12.2023., 10:23h

Premijer Andrej Plenković ja Mirogoju je s izaslanstvom HDZ-a obilježio 24. godišnjicu smrti prvog predsjednika Franje Tuđmana, gdje su položili cvijeće i svijeće, a nakon odavanja počasti, komentirao je i razloge zbog kojih su odlučili platiti trošak puta i jamčevinu za pripadnike Bad Blue Boysa koje Grci puštaju na slobodu.

Istaknuo je kako je riječ o specifičnoj situaciji.

- Pitanje je imaju li oni dokumente, sredstva, događa se proces bez presedana. I grčki sudovi i tužiteljstvo i zatvorski sustav rade vikendom. To se još nije dogodilo. Donijeli su odluku da se napravi izvanredni korak i da ih se što prije pusti. U tim okolnostima i naše veleposlanstvo radi non stop. Dosad je njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, neki su tražili putni list, neki sredstva za povratak u Hrvatsku, nitko još nije tražio novac za jamčevinu, ali veleposlanstvo je dobilo naputke da im to pokrije, a kasnije će se to rješavati. To je uobičajena procedura kada veleposlanstva i konzulati pomažu građanima  - rekao je te dodao da država  i služi tome da pomogne građanima.

- Većina od ovih koji su pušteni u petak, samo troje ili četvero ih je bilo u Ateni, većina ih je u različitim dijelovima Grčke. Policija ih je prepratila u Atenu i oni danas, svako u individualnom angažmanu dolazi nazad. Nisu oni svi iz Zagreba, nije ovo organizirano putovanje nazad nego iskaz države, a pomagali smo im angažirano sve ove mjesece. Oni dolaze nazad kući - kaže Plenković.

02. svibanj 2024 07:16