StoryEditor
Premijer Hrvatske

Plenković: "Oporba se slikala sa šefom ukrajinskog sabora, a sada mu ne žele pomoći"

Piše desk  /  30.11.2022., 19:41h

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je nakon konferencije "Zaštita ljudskih prava i vladavine prava", koja se održala povodom 30 godina institucije pučkog pravobranitelja, odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama.

Plenković je govorio o prodaji Sberbankovih dionica Fortenove arapskom investitoru. Upitan je radi li se o kaznenom djelu na što je odgovorio kako su za istraživanje kaznenih djela zaduženi policija i DORH.

Po pitanju sankcija Rusiji, Plenković kaže da to funkcionira i da će Hrvatska artikulirati temu Fortenove te prodaju dionica u postupku pripreme novog kruga sankcija koje EU planira uvesti Rusiji, piše RTL.

"Oni koji artikuliraju da smo mi kompaniju isporučili Rusima jednostavno lažu"

Odgovarajući na pitanje ima li vlada nakon mjesec dana neki konkretniji stav o prodaji Fortenova grupe, Plenković je rekao: "Nema ni teoretske šanse da je onaj tko se pojavljuje kao kupac, koji je došao ovdje s PR agencijom, da je to netko čiji je to stvarni novac.

Zato to treba ispitati niz institucija. A što se tiče pozicije države, i onog što smo mi učinili u slučaju Agrokor, problem je riješen upravo zbog angažmana vlade. Podsjetit ću sve koji artikuliraju da smo mi isporučili kompaniju Sberbanci ili Rusima u ruke, da jednostavno lažu.

Oni su bili tu i svoja su potraživanja pretvorili u vlasničke udjele. Oni su došli tamo zbog ranijih odluka uprave kompanije".

O zastupnicima koji su protiv obuke Ukrajinaca: Slikali su selfije sa Stefančukom

Plenković je komentirao obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Upitan ima li u saboru dvotrećinsku većinu za tu odluku, odgovorio je kako je to pitanje pravnog temelja i ustavnosti izmišljeno. Poručio je da ne shvaća zašto je oporbenim strankama problem tko šalje dopis, piše RTL.

"To je vojna misija koju je osnovala EU čija je Hrvatska članica. Oporbenim strankama je problem Milanovićev dopis. A tko je njemu poslao dopis? Stavit ćemo na web sve dopise koje je vlada slala Milanoviću i njegovim prethodnicima, a nema dopisa koji je slao predsjednik vlade.

Uvijek ih šalju ministri obrane. To je ustaljena praksa koja traje godinama. Ne vidim što je ekipi iz SDP-a, Možemo i Socijaldemokratima problem. To su oni isti ljudi koji su prije mjesec dana bili ovdje na večeri, tažili selfie Ruslanom Stefančukom, čelnikom ukrajinskog parlamenta...

Bili su ovdje da bi dali potporu Krimskoj platformi. Nakon toga im je Ruslan došao u sabor: pljeskali su, slikali selfije, samo što suze nisu puštali... I sad, prilika da daju potporu, i što je sad? Treba pitati koga oni zaista zastupaju. Imaju li neku političku agendu koja nadilazi naše razumijevanje da budu protiv, da li zastupaju nečije interese", rekao je Plenković.

"Nismo djeca. Zašto bih radio kerefeke?"

Upitan je li spreman mijenjati praksu te napraviti neke ustupke u vezi procedure, kako traži oporba, Plenković je pitao "zašto bi on radio kerefeke".

"Politika vlade je jasna, utemeljena na pravu, moralu, zakonu... Milanović je rekao prije dva mjeseca da je on protiv toga da Hrvatska sudjeluje u misiji. To je njegova politička odluka. I usprkos tome mi mu šaljemo dopis, po proceduri, a on nam nije odgovorio nego je objavio priopćenje, da bi on nešto drugo, jer mu Banožić nije dovoljno dobar...

Sad je na saboru red da se izjasni. Jamčim za 77 ruku, parlamentarna većina će biti za. Onda teret odgovornosti hoće li Hrvatska sudjelovati ili ne više nije na vladi nego na onima koji će pobjeći od odgovornosti, koji su Stefančuku pljeskali.

Oni se trebaju pogledati u ogledalo i reći: 'dizao sam se i pljeskao Stefančuku, ali mu ne bi pomogao dok ima milijune izbjeglica, dok mu bombardiraju zemlju, dok svi imamo veće cijene zbog ruske agresije'. Oni su u biti protiv, i to je jedino što će ostati", komentirao je premijer.

Novinari su pitali Plenkovića postoji li opcija da sjedne s Milanovićem. "Pa gospođa draga, nismo djeca. Nemamo vremena za one koji imaju politički stav da su protiv. Imamo proceduru, vlada je zauzela politički stav, parlamentarna većina je zauzela politički stav. Saborski zastupnici imaju priliku pokazati javnosti gdje su", odgovorio je.

"S Milanovićem se konzultiram koliko nalaže procedura, ni milimetra više"

Plenković je rekao da ne dopušta da se između vlade i Pantovčaka stavlja znak jednakosti. "Mi smo na vlasti već skoro sedam godina i ovakvih problema dok on nije bio predsjednik nismo imali… To je Hrvatska danas i to nije zbog nas, to je zbog divljaštva koje on godinama provodi i na koje je dio medija pristao. Kako toga nije bilo prije?", pita se Plenković.

Premijer kaže kako se Milanović oko svojih izjava ne konzultira s vladom ili s njim te da se on s Milanovićem konzultira samo koliko nalaže procedura. "Ni milimetra više", rekao je Plenković.

"On je pobjegao u Makarsku kad je ovdje bila Krimska platforma. O čemu govorimo? Stvari su jasne kao dan. To može biti nejasno samo onome tko zagovara političku raspravu da bude nešto mimo HDZ-a. To nije tema ovdje. Mi bi bili sretni da oporba bude za radi njih, a i radi Hrvatske. Radimo sve da bude kredibilna", komentirao je šef vlade.

Osvrnuo se na izuzetke od rada nedjeljom pa rekao kako "ništa neće otklizati u kaos". "Ugovorom o radu se definira i to hoće li radnici raditi nedjeljama ili ne", rekao je Plenković, piše RTL.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 02:10