StoryEditor
sastao se s generalima

Plenković odgovorio Komšiću i poručio: Odbit ćemo zamolnicu BiH o progonu hrvatskih generala

Piše desk  /  23.09.2021., 12:15h
Raspravljalo se o zamolnici BiH za progonom hrvatskih ratnih zapovjednika zbog ratnih zločina u akciji Bljesak.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima generale, zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak

Sastanku su prisustvovali i ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić i Ivan Malenica.

Raspravljalo se o zamolnici BiH za progonom hrvatskih ratnih zapovjednika zbog ratnih zločina u akciji Bljesak.

“Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvješće, dokumentacija je analizirana. Kao Vlada smo odlučili da ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Tužiteljstva BiH. Materijal koji je dostavljen nije za postupanje pravosudnih tijela u RH. O tome smo obavijestili danas naše ratne zapovjednike i suglasni su s tim. Želim istaknuti da su Domovinski rat, Oluja i Bljesak temelji naše slobode i suvremene hrvatske države. Odbijamo zamolnicu na temelju zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i načela zaštite nacionalnih i držanih interesa RH”, rekao je uvodno Plenković, prenosi Nacional.

Podsjetimo, početkom kolovoza ove godine Hrvatska dobila ‘zamolnicu’ Tužiteljstva BiH koje traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske, osumnjičenih za navodno počinjenje ratnih zločina tijekom vojno-redarstvene akcije Bljesak. Tereti ih se za kaznena djela ratnog zločina protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja. Na popisu je 14 časnika, a među njima su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Luka Džanko, Vinko Vrbanac, admiral Davor Domazet-Lošo, ali i pokojni Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Odgovarajući na pitanja, premijer je komentirao izjavu Željka Komšića iz New Yorka i odbio tezu da Hrvatska ugrožava teritorijalni integritet BiH.

“Hrvatska je ta koja je spasila BiH. Učinila sve da se BiH oslobodi. Teritorijalni integritet BiH je jasan. Takvu tezu, ako je bila provučena između redaka je netočna”, kazao je Plenković.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 06:55