StoryEditor

Plenković: Od 1. siječnja će minimalna neto plaća biti veća za 250 kuna

Piše D  /  31.10.2019., 10:10h

"Na ovoj sjednici posebno je važna odluka o povećanju minmalne plaće, o tome će govoriti Aladrović. U početku mandata naše vlade minimalni neto je bio 2496 kuna, danas iznosi 3000 kuna. Naš je prijedlog da od 1. siječnja minimalna plaća iznosi 3250 kuna, to je 4062 kuna, to je povećanje plaće za 100 eura u mandatu ove vlade", poručio je Plenković ocijenivši da je to bez presedana u povijesti hrvatskih vlada, prenosi index.hr.

Plenković je ustvrdio da je vladina politika u području javnih financija osigurala povećanje prihoda građana i njihova standarda te poboljšala poziciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

U kombinaciji s poreznom reformom koja, kako je rekao, u četvrtom krugu donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, ukupno u mandatu Vlade devet milijardi kuna, to je povećalo prihode i standard građana i omogućilo povećanu potrošnju, što je utjecalo na stope rasta.

Govoreći o rebalansu proračuna za 2019. godinu, koji je također danas na dnevnom redu Vlade, naglasio je da je rebalans na tragu planiranih rashoda te je to poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada Vlade.

Proračun za iduću godinu, dodao je, temelji se na projiciranoj stopi rasta od 2,5 posto, a istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto. To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Komentirajući odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020., rekao je da se tako oslobađa 1,8 milijardi kuna za plaće i mirovine.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:33