Article_Top_970x250

Plenković o srpskim vojnicima: "To je provokacija, htjeli su izazvati incident"

Hrvatski premijer

Plenković o srpskim vojnicima: "To je provokacija, htjeli su izazvati incident"

ruj 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PIXSELL (Arhiva)

Premijer Andrej Plenković komentirao je jutrošnji incident kada je na graničnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom hrvatska policija zaustavila srpsku vojnu delegaciju koja je krenula u Jasenovac.

"Da obavijestimo hrvatsku javnost. Jutros negdje oko 6 sati i 30 minuta hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovu spriječila ulazak 11 vojnika s područja Srbije na područje Republike Hrvatske. Nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska kako bi boravili na području Jasenovca", kazao je premijer, a prenosi N1.

"Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već sa očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu i za nas je kao državnu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo", dodao je Plenković.

"Ono što bi bilo normalno jest da su srbijanske vlasti najavile ovaj dolazak. Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito su zaboravili propise i međunarodno pravo. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Očekujemo da država Srbija s respektom tretira RH i Hrvate u Srbiji", zaključio je Plenković. 

Dnevnik.ba