StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković o sastanku sa Schmidtom: "Važno je postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda"

Piše fena  /  23.01.2024., 12:52h

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Kraljevine Nizozemske Mark Rutte, koji borave u radnoj posjeti BiH, susreli su se danas s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom.

Razgovarano je, kako je navedeno na Plenkovićevom službenom profilu na platformi X, o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

-Reformski i europski put ključan je za stabilnost, funkcionalnost i razvoj BiH. Pritom je važno postići politički dogovor o izbornoj reformi i osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda – objavljeno je.

Von der Leyen, Rutte i Plenković razgovarali su danas i s članovima Vijeća ministara BiH, a sastanku sa članovima Predsjedništva BiH nije prisustvovao premijer Plenković.

Kako je priopćeno iz Plenkovićevog ureda, on se neće sastati s članovima Predsjedništva BiH zbog ranije odluke Vlade RH da se ne sastaje sa Željkom Komšićem.

-Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske – navedeno je između ostalog.

Dodaje se da hrvatski premijer, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski predsjednik vlade Mark Rutte borave u radnoj posjeti BiH na inicijativu Hrvatske u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:40