StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković o povećanju plaće samom sebi: "Hoće li se mediji sada naslađivati?"

Piše desk  /  25.11.2022., 13:21h

Andrej Plenković komentirao je po prvi put otkad je odluka donesena povećanje plaća za sebe, ministre, zastupnike i ostale dužnosnike. Plaće će nekima od njih biti veće za oko 1500 kuna, nekima nešto više, nekima manje.

"To je već dugo na dnevnom redu. Nitko se to ne usudi mijenjati, najgore bi bilo povećati plaće dužnosnicima dok ste na vlasti. Mi smo državnim službenicima digli preko 30 posto. Imate situacije da su nekim službenicima u ministarstvima veće plaće nego ministrima. Ja ne kažem da ti ljudi ne zaslužuju te plaće, ali to nije normalno. Ovdje se samo radi da se podigne osnovica i da se kako raste osnovica službenicima, raste i dužnosnicima", rekao je, prenosi Index.

"Ja sam rekao da je dosta demagogije. Hoćemo li mi sada biti predmet kritika, hoće li se mediji naslađivati, ok", dodao je. "Ako imate situaciju da je plaća službenika u nekom tijelu veća od plaće čelnika tijela, to nije normalno", dodao je.

Plenković dosad šutio

Podsjetimo, vlada je sa sindikatima prošlog mjeseca dogovorila povećanje osnovice, pa će plaća tako rasti i Plenkoviću, Milanoviću, Jandrokoviću, ministru i saborskim zastupnicima, odnosno svim dužnosnicima. No, o tome nitko iz vlade dosad nije rekao niti jednu jedinu riječ. Danas je prvi put to komentirao Plenković.

Plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine. Nakon potpisivanja sporazuma, dogovoreno je krajem listopada. Plenković je tada rekao da je namjera vlade da unaprijedi standard zaposlenika u javnim i državnim službama. No standard će se unaprijediti najviše najbogatijima, a Plenković ni jednom riječju tada nije komentirao rast vlastite plaće ili njegovih ministara.

"Naš cilj je što je više moguće podržati naše radnike, zaposlenike. Tome s ovakvim rješenjem, oko kojeg su se očitovala nadležna tijela, odnosno članstvo na referendumima sindikalnih organizacija, ide u prilog činjenica da će oko 240.000 zaposlenika i njihovih obitelji imati koristi", istaknuo je Plenković nakon dogovora vlade sa sindikatima.

Rast plaća koštat će državu preko milijardu kuna

"Rast osnovice od 6 posto od 1. listopada će državu koštati 600 milijuna kuna koji će se osigurati kroz rebalans i raspodjele unutar proračuna, a drugi krug povećanja osnovice, 2 posto u travnju, državu će koštati oko 500 milijuna kuna", dodao je tada Plenković.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:23