StoryEditor

Plenković o Marakeškom sporazumu: ´Uvijek isti stvaraju prijepore i histeriju...´

Piše D  /  08.11.2018., 02:11h

‘Moj stav je bio sasvim jasno cijelo proteklo vrijeme. Riječ je o pravosudnom pitanju koje neću komentirati‘, poručio je premijer Andrej Plenković na pitanje o izručenju Ivice Todorića.

Komentirao je i Marakeški sporazum koji je početkom ovog tjedna izazvao buru u javnosti.

‘Marakeški sporazum je globalni odgovor na pitanje migracija, i to na zakonite i uredne migracije. Evo što ćemo mi napraviti. MVEP koje je bilo nadležno tijelo u pregovorima podnijet će izvješće Vladi i Vlada će ga uputiti u Sabor kao informaciju, bez glasanja. To nije dokument koji se usvaja u Saboru ili ratificira, ali mi ćemo ga poslati kako bi do kraja demistificirali tu priču. Ne razumijem zašto bi trebao izazivati toliko prijepora i histeriju od uvijek istih stranaka. To je već deja vu‘, kazao je Plenković.

Poručio je da se nije čuo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja je prvo rekla da će ići u Marakeš, a onda odustala. ‘Nema kakofonije što se tiče Vlade, što se tiče promjene stava, on se dogodio kod predsjednice‘, kazao je.

‘Najbolje da predsjednica sam kaže u čemu je stvar‘, poručio je.

Što se tiče pobjede Manfreda Webera, za kandidata EPP-a za europske izbore u svibnju 2019., Plenković je rekao da je riječ o čovjeku koji je ‘odličan prijatelj HDZ-a‘ i da će se u narednim mjesecima Nijemac posvetiti svim strankama unutar EPP-a.

‘Ono što sam ja obećao je pobjeda HDZ-a na europskim izborima, da ćemo osvojiti najmanje 40 posto mandata od 12 hrvatskih zastupnika‘, kazao je Plenković.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:57