StoryEditor

Plenković o Južnoj plinskoj interkonekciji: Želimo da taj projekt ugleda svjetlo dana, moraju se uvažiti interesi Hrvata i FBiH

Piše desk  /  16.04.2024., 13:09h

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je u utorak otvorio Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji je po 25. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste.

Hrvatski se premijer osvrnuo i na projekt Južne plinske interkonekcije.

- Želimo da taj strateški, energetski projekt, ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna financijski ga podržati i zato želimo da se unutar BiH postigne dogovor, koji će uvažiti strateške interese svih, a posebice Federacije i hrvatskog naroda unutar Federacije BiH - poručio je Plenković.

Plenković je svim političkim akterima i svim građanima BiH čestitao dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

- Značaj te odluke je dalekosežan. On definira reformski put i budućnost BiH, europski put sva tri konstitutivna naroda i svih građana u BiH i meni je iznimno drago što se to dogodilo na temelju vaših zasluga, na temelju provedenih reformi, na temelju napora koje ste učinili u proteklih godinu dana. Ta dinamika je toliko važna i dobra, i želim da je zadržite, da krenete u velike zahtjevne, reformske i transformativne procese za cijelu zemlju – kazao je hrvatski premijer.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:55