StoryEditor
obljetnica oluje

Plenković: Nećemo prihvatiti optužnice iz Srbije koja pretendira biti regionalni tužitelj i sudac

Piše fena  /  05.08.2023., 16:27h

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluje u Kninu da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na tu akciju niti prihvatiti optužnice iz Beograda, odgovarajući na jučerašnje poruke iz Prijedora o "Oluji" kao najvećem etničkom čišćenju u Europi.

Vlasti Srbije i Republike Srpske organizirale su u Prijedoru u BiH zajedničko obilježavanje 4. kolovoza kao "dana progona Srba iz Hrvatske", piše Hina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

- Danas jasno poručujemo svima, a osobito onima koji su to jučer govorili - Oluja je oslobodilačka operacija,  temelj hrvatske slobode, Oluja je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na Oluju, na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce - rekao je premijer Plenković.

Isto tako, dodao je, neće nikada prihvatiti ni optužnice koje dolaze od tužiteljstva u Beogradu, od Srbije, koja pretendira biti regionalni tužitelj i sudac.

- To tako neće ići. I stoga smo i do sada poduzimali sve mjere da takve optužnice niti ne razmatramo, niti ne prihvaćamo. To je važna poruka za one koji su Hrvatskoj osigurali slobodu - poručio je on.

Plenković je naglasio da su hrvatske vlade i sabori pokazali snagu za poštovanjem nacionalnih manjina, poštovanjem i srpske nacionalne manjine, pa i proces povratka koji se dogodio nakon 1995. o tome svjedoči.

- I upravo ćemo na tom tragu građenja demokratske Hrvatske u kojoj se poštuju svi hrvatski građani, Ustav, zakoni, graditi društvo, svjesni naših temeljnih vrijednosti, slobode, ali isto tako uvažavanja pripadnika nacionalnih manjina. To je suvremena Hrvatska, europska Hrvatska koja će u godinama pred nama snažiti svoju otpornost - rekao je Plenković.

19. svibanj 2024 23:58