StoryEditor
premijer u vukovaru

Plenković: Nastavit ćemo raditi na pronalasku nestalih. Bitna je suradnja onih koji o tome znaju više. Takvi više nisu u Hrvatskoj, nego u Beogradu

Piše HINA  /  18.11.2022., 10:56h

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u petak iz Vukovara kako je taj Grad temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, a Vlada će nastaviti raditi na pronalasku svih nestalih iz Domovinskog rata.

Taj proces će se nastaviti zbog poštovanja prema nestalima i njihovim obiteljima, rekao je premijer i zahvalio svima koji su uključeni u taj posao.

„Jako dobro znamo, da bi se otkrila mjesta gdje se nestali nalaze, bitna je suradnja onih koji o tome znaju više nego mi, a oni koji znaju više nisu u Hrvatskoj, nego u Beogradu“, istaknuo je.

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti „inzistirati na pouzdanim podacima koji će zaista biti dodatna vrijednost“, a ne neke manje informacije, kao što je bilo u prošlosti.

„Politika pomirbe i suživota je jedina politika bitna za budućnost“, odgovorio je premijer upitan za jučerašnju situaciju kada je dio mještana Škabrnje okrenuo leđa potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi (SDSS) dok je polagala vijenac.

Ponovio je kako su u tom mjesto u Ravnim Kotarima počinjeni strašni zločini i kako razumije osjećaje obitelji žrtava.

Dobro je da je predstavnica SDSS-a, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, došla tamo i odala počast žrtvama, kazao je.

„Bitno je da predstavnici Srba u Hrvatskoj, a njih u Saboru predstavlja SDSS, iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. To što izražavaju i poštovanje prema Srbima poginulim u Domovinskom ratu je nešto što razumijemo i poštujemo“, izjavio je Plenković komentirajući upite je li prikladno da Milorad Pupovac (SDSS) 17. studenoga baca vijenac u Dunav u spomen i na srpske i na hrvatske žrtve.

Nije komentirao izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (DP) da je Pupovčev postupka provokacija. Ne znam što je rekao Penava, kazao je.

Upitan za ulaganja u Vukovar, Plenković je naglasio kako je Vlada u Vukovar uložila više nego i u jedan drugi grad.

U Vukovaru je 2016. održana sjednica Vlade,  prva izvan Zagreba u mom prvom mandatu, sve što smo tada dogovorili je ispunjeno, rekao je i naveo kako se ulagalo u projekte obrazovne, cestovne i druge infrastrukture, memorijalni centar.

Podsjetio je da se vojska vratila u Vukovar, na potpore društvima koja djeluju u Vukovaru, fiskalnu decentralizaciju, činjenicu da se sredstva Fonda za Vukova stalno povećavaju.

U državnom proračunu za iduću godinu za Vukovar je rezervirano  deset milijuna eura, prema tome, ako postoji grad o kojem vodimo posebnog računa, onda je to Vukovar, poručio je predsjednik Vlade.

Dnevnik.ba

13. lipanj 2024 11:16