StoryEditor
formiranje vlasti

Plenković najavio veći broj ministarstava u novoj vladi

Piše fena  /  08.05.2024., 21:21h

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade RH Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da su u pregovorima s Domovinskim pokretom (DP) dogovorili da tri resora pripadnu toj stranici, uključujući demografiju zbog čega se osnova novo ministarstvo.

"Između HDZ-a i DP-a dogovorili smo partnerstvo u kontekstu kreiranja nove parlamentarne većine i skupljanja potpisa meni kao mandataru, treći put, za treći mandat na čelu Hrvatske Vlade", rekao je Plenković u Jastrebarskom nakon ranije danas održanih pregovora u Banskim dvorima, javlja Hina.

Novo ministarstvo koje će se osnovati na temelju današnjega središnjeg državnog ureda za demografiju bit će Ministarstvo demografije, kazao je hrvatski premijer, dodavši da već niz godina govore da su demografija i demografska revitalizacija ključno pitanje opstanka cijele nacije.

"I zato smo jedni od prvih na razini Europske unije koji uvode ministarstvo za demografiju", kazao je Plenković, podsjetivši da je Vlada predložila Saboru osnivanje strategije demografske revitalizacije tako da su temeljni akti, dokumenti postavljeni i to je prvi resor.

Drugi resor je Ministarstvo poljoprivrede, kazao je on, napomenuvši da su iz Domovinskog pokreta pokazali za taj sektor poseban interes s obzirom na to da je mahom baziran u Slavoniji.

Dogovoreno je da DP predloži kandidata ili kandidatkinju koja bi vodila Ministarstvo poljoprivrede.

Uz to dogovoreno je da se trenutno jako veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva gospodarstva također preuzme kandidat ili kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Plenković je rekao da nisu govorili o imenima, a načelno su dogovorili da član Vlade koji bude za demografiju bude i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja.

Nova Vlada će, rekao je Plenković, imati više ministarstava nego sada.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 19:42