Article_Top_970x250

Plenković najavio povećanje plaća od 6,12% državnim i javnim službenicima

hrvatski premijer

Plenković najavio povećanje plaća od 6,12% državnim i javnim službenicima

lis 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković najavio tijekom podnošenja izvješća o radu Vlade, da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

- Istodobno, svjesni smo da su brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali. Želimo riješiti i to pitanje, i za to ćemo angažirati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova, rekao je premijer u Saboru i poručio kako je Vlada otvoreni za dijalog o tome sa socijalnim partnerima kako bi se pronašlo rješenje na godinama nagomilane probleme, koji su uzrok brojnih nelogičnosti.

- Isto tako, osobni odbitak, kao neoporezivi dio dohotka, podižemo s 3800 na 4000 kuna. Ujedno, najavljujem daljnje značajno povećanje minimalne plaće nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, naglasio je Andrej Plenković

Podsjetio je kako je njegova Vlada povećala osnovicu za izračun plaće državnih i javnih službenika, koja se nije povećala za kunu od 2012. do 2016., za 587 kuna, odnosno za 11,5 posto, prenosi Hina.

Pohvalio se i povećanjem mirovina. Iako smo bili obećali povećanje mirovina za 5 posto do kraja mandata, već smo ih sada povećali za 12 posto što je dvaput više nego u mandatu prethodnih triju vlada, kazao je. 

- Dakle, zdravim gospodarskim rastom i smanjenjem poreza građanima i poduzećima osigurali smo u svega tri godine triput veće povećanje prosječne plaće i dvaput veće povećanje minimalca i mirovina nego u mandatu prethodnih triju vlada, istaknuo je te izrazio razumijevanje nestrpljenja zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim službama, poštujući  njihov stav da bi plaće trebale biti još veće.

- Međutim, držimo da nakon povećanja plaća svim državnim službenicima od 11,5 posto u tri godine i ponude za dodatno povećanje od 4 posto - štrajk učitelja nije bio opravdan, kazao je  premijer.

Majetić: Povećavaju se troškovi proračuna, a reformi i dalje nema

Odmah se oglasio i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić koji je ocijenio da je najavljeno povećanje osnovice plaća od 6,2 posto za državne i javne službenike rezultat pritiska sindikata javnih službi, poručivši da poslodavci nisu sretni što se povećavaju troškovi državnog proračuna, a reformi i dalje nema.

- Stav poslodavca je da je državni proračun prevelik, preglomazan i preskup za domaće gospodarstvo i da treba provesti reforme kako bi se provela štednja - smanjivanje, a ne povećavanje, istaknuo je Majetić. Napominje i kako poslodavci ne misle da su plaće velike.

- Mislimo da plaće treba podizati koliko se može, ali mislimo i da se se prije takvih odluka trebalo napraviti ozbiljne reforme i optimizacija i zdravstva i obrazovanja i javne uprave i vidjeti gdje se može uštedjeti i manje trošiti, a onda to preusmjeriti na povećanje plaća, rekao je.

Premijerovo izvješće

Premijer je rekao kako će izvješće predstaviti kroz četiri stupa - pravnu sigurnost, konkurentnije gospodarstvo, zaštita obitelji te jača i sigurna Hrvatska u Europi i svijetu.

- Hrvatska mora ići u korak s naprednim članicama Europske unije, poručio je Plenković dodavši kako je u vrijeme njegova dolaska na vlast društvo bilo polarizirano, a spomenuo je i krizu u Agrokoru.

Kaže kako Vlada štiti manjinska prava, što smatraju civilizacijskim imperativom.

- Kao Vlada koja rješava brojne probleme svakog trenutka spremni smo ići pred hrvatske birače, pa neka oni odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske i svoje djece. Da li onima koji se trude pronaći problem ili onima koji su pokazali da nisu kadri voditi odgovornu ekonomsku politiku. Za razliku od njih, mi vođeni domoljubljem gradimo Hrvatsku svjesnu svojih potencijala. Zemlju samopouzdanih, radišnih, složnih ljudi. Njegujući našu kulturu, tradiciju, vjeru, obiteljske vrijednosti koje su temelj hrvatskog društva, poručio je predsjednik Vlade RH.

Plenković je istaknuo da je neovisnost pravosuđa ustavno načelo koje njegova vlada poštuje.

- Istodobno, neovisnost pravosuđa ne isključuje odgovornost za odluke koje donose, rekao je te najavio kako će se učinkovitost pravosuđa poboljšati revidiranjem pojedinih pravnih instituta.

Premijer se pohvalio i rastom broja zaposlenih koji je u srpnju dosegnuo milijun i 578 tisuća. To je najveći broj zaposlenih u Hrvatskoj od neovisnosti. U svega tri godine stvoreno je 103 tisuća radnih mjesta, istaknuo je.

Plenković je najavio da će njegova Vlada nastaviti raditi na ravnomjernom razvoju zemlje i iznio podatak da su lokalni proračuni povećani za gotovo 20 posto, odnosno preko dvije milijarde kuna.

- Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i ustupanjem svih prihoda od poreza na dohodak lokalni proračuni su u prvoj godini povećani za 18,4 posto, odnosno preko dvije milijarde kuna, istaknuo je Plenković.

Osim toga, u prvih devet mjeseci ove godine lokalni prihodi po ovoj osnovi rastu dodatnih devet posto, odnosno 900 milijuna kuna, kazao je i najavio da će nastaviti raditi na fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji Hrvatske. Tome je pridonijelo, dodao je, deset sjednica Vlade koje su održane diljem Hrvatske i na kojima je u korist razvoja tih županija, gradova i općina ugovoreno projekata vrijednih ukupno 25,6 milijardi kuna.

Nagovijestio je također intenziviranje rješavanja 2300 zaprimljenih zahtjeva, kojima gradovi i općine traže određenu državnu imovinu radi razvoja svojih projekata visoke financijske vrijednosti. Srednjoročni ekonomski potencijal te
mjere procijenjuje se na pet milijardi  kuna, rekao je.

Plenković je u svom govoru poručio i kako birokratizirana javna uprava odlazi u povijest jer Vlada gradi učinkovitu i digitaliziranu upravu na usluzi građanima. Također, preko 200 poslova državne uprave, koje su prije obavljali uredi državne uprave u županijama, povjereno je županijama, čime je ukinuto 20 tijela državne uprave, a broj službenika smanjen za 2500. Na inicijativu Vlade, istaknuo je Plenković , od početka mandata doneseno je 585 zakona.

Dnevnik.ba