StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: "Mjere za zaštitu kućanstava od rasta cijena su rezultat širokih konzultacija"

Piše hina  /  14.09.2023., 14:26h

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena rezultat širokih konzultacija sa svim važnim akterima u društvu i ekonomiji, a osnovni cilj mu je održati povoljne cijene energije i štititi od inflacije.

Riječ je petom paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, rekao je Plenković na sjednici hrvatske Vlade dodavši kako Vlada, kao i obično, konzultirala ključne partnere - sindikalne središnjice, poslodavce i njihova udruženja i komore, umirovljenike, trgovce i bankare.

"Paket je plod konzultacija sa svim akterima", rekao je i naglasio kako je glavni cilj održati nisku cijenu energije, prije svega električne, jer je sadašnja cijena plina na snazi do kraja ožujka 2024. 

Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. "Poruka je ekonomska sigurnost, stabilnost i predvidivost za građane i gospodarstvo", rekao je.

Paket sadrži i mjere za najugroženije građane kroz jednokratnu pomoć, a uvodi se i administrativno ograničavanje cijena za određene vrste proizvoda.

Plenković kaže da su trgovci izrazili spremnost za doprinos naporima hravtske Vlade za smanjenje inflacije i pojeftinjenje određenog broja proizvoda.

"Počet će već ovih dana, mnogi će vratiti na razinu s kraja prošle godine", ustvrdio je.

Također, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, no to neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 06:49