StoryEditor
premijer RH

Plenković: Milanović izjavom o Kosovu i Ukrajini ide "iz gliba u blato"

Piše hina  /  30.01.2023., 21:10h

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da predsjednik države Zoran Milanović "ide iz gliba u blato" nakon što je izjavio da je Kosovo oteto Srbiji i da Krim više nikada neće biti ukrajinski.

"Iz gliba u blato, u živi pijesak...Iz lošeg u gore. Ne znam dokle to može ići”, izjavio je premijer novinarima.

"Rezime tog narativa je: Sjednimo što prije za stol, dajmo Rusima da otkinu neznam koliko tisuća kvadratnih kilometara Ukrajine i zaboravimo na širenje NATO-a ili politiku otvorenih vrata. Neka se Ukrajinci pokunje i čekaju koliko će ih ovi još pobiti ili koliko će im teritorija uzeti“, rekao je nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Milanović je ranije u ponedjeljak ponovio da se protivi slanju ubojnih sredstava Ukrajini i rekao da je "posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina" i da je Kosovo "oteto od Srbije".

"Tko je anektirao Kosovo? Međunarodna zajednica i mi. Oteto je od Srbije. (...) Nije aneksija, nego otimanje, dio teritorija koji je izvučen iz Srbije. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo na sve kad mu to odgovara, a kad to onaj drugi radi - onda je to kriminal", rekao je Milanović. 

Plenković je izjavio kako niti jedna zemlja nije anektirala Kosovo i da ne zna da pojam ekstrakcije postoji u međunarodnom pravu.

“Do sada još nismo doživjeli ovakav narativ o Kosovu. Ne znam čime je izazvan. Vidim da je sada ne samo zvijezda u ruskim, nego i u srpskim medijima”, rekao je Plenković.

Zamjerio je oporbi - SDP-u, Mostu i Domovinskom pokretu što nije osudila Milanovićeve izjave.

"Normalna reakcija političke scene bi bila najčvršća moguća osuda stavova koji direktno štete vanjskopolitičkoj poziciji Hrvatske“, rekao je premijer. 

Dnevnik.ba

26. ožujak 2023 07:30