StoryEditor
premijer rh

Plenković: Konzulat u Orašju predstavlja još jednu poruku podrške, prijateljstva i brige

Piše fena  /  06.07.2023., 17:46h

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas u u Orašju otvoren šesti Konzulat Hrvatske u BiH, "što predstavlja još jednu poruku podrške, prijateljstva i brige".

Nakon ceremonije otvaranja, rekao je medijima da ta institucija neće služiti samo za pružanje konzularnih usluga svima kojima trebaju, a naročito Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH, nego i kao znak želje za poboljšanjem političkih i privrednih odnosa.

Planković je istakao da četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri, kao i 1,3 milijarde investicija iz Hrvatske u BiH.

Naveo je da će naredne godine Hrvatska sa zadovoljstvom biti zemlja partner na Mostarskom sajmu i izrazio želju da BiH uskoro ispuni uslove za početak pregovora o članstvu u EU.

Plenković je naglasio da sve to pokazuje snažnu, kontinuiranu i odgovornu politiku Hrvatske da kao prijatelj, partner i susjed bude najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar EU.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH na putu ka članstvu u EU.

-Time bi BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa kojeg smo snažno podržali u prosincu prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina, poručio je Plenković.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:33