StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: "Južna interkonekcija mora uvažiti i interese hrvatskog naroda u BiH"

Piše desk  /  16.04.2024., 12:32h

Andrej Plenković, premijer Hrvatske na govoru povodom otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru govorio jeo odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, putu BiH ka EU te, između ostalog, i o projektu Južna interkonekcija.

Plenković je na početku pohvalio Vijeće ministara BiH na čelu sa Borjanom Krišto na odluci o otvaranju pregovora BiH i EU za članstvu u Europskoj uniji.

“Mi smo dvije susjedne, prijateljske zemlje. Hrvatska poštuje Bosnu i Hercegovinu. Želi joj pomoći u tom procesu kao što smo to učili do sada od ponošenja aplikacije za članstvo do kandidatskog statusa i sada ove odluke od prije mjesec dana. Taj put će biti zahtjevan, ali vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Vi ste sada ulovili korak s drugim zemljama jugoistoka Europe. Srbija je s Crnom Gorom uznapredovala i ima veliko iskustvo i onda slijede druge zemlje. Ovo je za BiH ključna prekretnička odluka”, rekao je on.

Projekat Južna interkonekcija

Dotakao se Plenković i projekta Južna interkonekcija. Za njega nema sumnje, u ovom projektu moraju se zaštititi i interesi hrvatskog naroda u BiH.

“Želimo da taj strateški energetski projekt ugleda svjetlo dana. Hrvatska je spremna financijski ga podržati i zato želim da se unutar BiH postigne dogovor koji će uvažiti strateške interese svih, a posebno Federacije i hrvatskog naroda unutar FBiH tako da se može govoriti o plinifikaciji područja FBiH što je dugoročno i gospodarski i energetski korisno”, istakao je.

Podsjećamo, HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem ne želi da projekat Južna interkonekcija realizira federalna kompanija BH Gas te traži da se osnuje poseban privredni subjekt sa sjedištem u Mostaru čiji bi osnivači bile županije s većinski hrvatskim stanovništvom.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 14:09